Diari digital d'Andorra Bondia

La PIMEC critica com s'han elaborat les lleis sindicals i diu que no s'adapten a la situació d'Andorra


Escrit per: 
Agències / Foto: N. M.

El director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), José Hallado, ha comparegut aquest divendres al matí davant els membres de la Confederació Empresarial Andorrana per donar el punt de vista de l'experiència espanyola en quant a les lleis sindicals.

La seva visió ha estat totalment crítica, tot i que ha volgut deixar clar que ni la CEA ni ell estan en contra que es formin sindicats. Entre altres qüestions, el que ha criticat és que s'hagi fet amb tràmit d'urgència un tema de tanta importància, i que s'hagin copiat les lleis espanyoles mentre que Espanya les està modificant per adaptar-se a la Unió Europea. Hallado ha desaprovat el fet que els grups parlamentaris no hagin tingut en compte el posicionament de la CEA i ha recomanat als empresaris que estiguin units i s'enfrontin a aquest problema perquè 'tindrà greus repercussions'.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha donat el seu suport a les observacions que ha fet el director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de la PIMEC, José Hallado, que ha aportat la seva visió sobre la proposició de llei de llibertat sindical que es va presentar aquest dijous a la sessió del Consell General, per ser presa en consideració. Altimir ha manifestat el seu desacord pel fet que els grups parlamentaris no els hagin tingut en compte, i ha assegurat que no són contraris a l'existència dels sindicats, però que l'estructura sindical andorrana no està preparada per adquirir les responsabilitats que van lligades als drets que se'ls han d'atorgar.
Els empresaris de la confederació han pogut escoltar els apunts que ha aportat el responsable de la patronal catalana sobre la legislació espanyola des de la seva experiència. Aquest, ha opinat que les lleis andorranes són una còpia de les espanyoles, i que això no té sentit perquè al país veí s'estan modificant per adaptar-se a la Unió Europea, ja que les lleis han quedat antiquades perquè responen a les necessitats que hi havia quan es van crear però no a les actuals. En concret, referint-se al dret a vaga, ha apuntat que és una qüestió de 'magnitud important', i que a Espanya porten quinze anys per desenvolupar-ho, mentre que aquí 'amb quatre fulls s'ho ventilen'.
El fet que s'hagi presentat la proposició de llei amb caràcter d'urgència ha estat molt mal vist per Hallado, que considera que s'ha d'estudiar pausadament i ha de seguir un procés de maduració i de consens. Ha posat alguns exemples del perquè no són acceptables les lleis, com és el fet que mentre que a Espanya calen 150 treballadors d'una empresa per poder designar un delegat sindical, la proposició de llei preveu que a Andorra es pugui fer a partir d'una cinquantena, i aquest punt no convenç al director de Relacions Laborals de la PIMEC.
Segons ha apuntat, la normativa no serà eficient perquè no s'adapta a la realitat del país i no té en compte que a Andorra els sindicats no estan prou estructurats. Ha indicat que si es fa així s'haurà de modificar i que 'els traumatismes de canviar una llei són pitjors que crear-ne una nova'.
El representant de la patronal ha volgut remarcar que no critica els sindicats, i que aquests han de jugar un paper 'importantíssim com el que juguen a Espanya', però que s'han de tenir en compte les conseqüències que hi pot haver sobre la competitivitat de les empreses. Ha incidit sobretot en el poder i la representativitat que es donarà a sindicats que potser no la tenen.
Davant alguns representants dels empresaris andorrans, Hallado ha fet comentaris molt crítics com dir que 'les empreses no pinteu res en aquestes lleis, només es té en compte els sindicats'. Ha recomanat als membres de la CEA que estiguin molt units en aquest front ja que si això tira endavant serà 'una errada històrica que Andorra pot pagar cara'.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte