Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre d’Acolliment Familiar és un dels centres que s’ha desdoblat per l’increment de nens acollits.
El Centre d’Acolliment Familiar és un dels centres que s’ha desdoblat per l’increment de nens acollits.

La plantilla d’ Afers Socials passa de 60 a 130 treballadors en quatre anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La creació de serveis nous i el traspàs del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) ha incrementat la plantilla de l’àrea d’Afers Socials del Govern en un 117%. En xifres absolutes, al 2014 el personal d’aquesta àrea era de 60 treballadors i actualment sumen 130. 
L’aprovació de noves lleis i el seu desplegament han derivat en la creació de nous serveis i en una remodelació gairebé total del departament. El màxim responsable, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, explica que aquest increment “s’ha de contextualitzar bé perquè 35 persones venen dels comuns i del SAAS com a conseqüència del traspàs del SAD”, diu. 
Tot i això, la contractació de més personal ve justificada per la creació aquests tres últimes anys de serveis que abans no existien. Així, l’àrea capitanejada per la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, ha creat serveis per donar resposta a necessitats de diferents col·lectius i també a buits assistencials que hi havia: el Servei d’Adolescència en risc, el Servei de Trobada familiar, el de Promoció de l’Autonomia Personal i el Banc de Productes de Suport, recentment inaugurat, entre d’altres.
D’altra banda, en aquest període també s’ha desdoblat el Centre d’Acolliment d’Infants de la Gavernera en dos centres. A més, l’àrea atén una altra assistència nova com és la dels pisos tutelats per a joves, que abans no existia. En matèria de violència de gènere s’ha creat un Servei d’Igualtat i un altre de Prevenció Contra la Violència Domèstica, així com el d’Atenció a les Víctimes de Tràfic d’Èssers Humans que es va inaugurar ahir mateix. A més de tots aquests nous serveis, des d’Afers Socials també s’ha innovat en matèria de qualitat amb un nou Servei d’Inspecció que a través d’examens de cada servei d’ajuda i assistència vol garantir la qualitat dels serveis que es presten.
Amb tot el ue precedeix, Espot considera que l’increment de personal “és més que raonable i està més que justificat, tenint en compte com hem tensionat els equips a l’hora d’exigir-los que arribin més enllà del que arribaven”, diu. 
El desplegament de la Llei de Serveis Socials i Sociosanitaris ha estat per al ministre el text legislatiu més important de la legislatura, sobretot pels programes i serveis que s’havien de crear.  En canvi, un dels serveis que no s’han creat i que considera inajornable és el Centre de Dia per a malalts mentals. “Amb el desplegament de certes lleis s’ha donat un tomb de 180 graus al departament d’Afers Socials”, conclou Espot, que destaca la implementació del Conveni de Nacions Unides de les persones amb discapacitat que s’ha fet sense reserves, és a dir, amb una integració total a l’ordenament jurídic, i també la llei de prevenció i erradicació de la violència de gènere i domèstica.
Espot, en fi, reconeix “que hi poden haver hagut desencerts”, però el balanç final és satisfactori.

La política de no deixar que les situacions en risc es cronifiquin incrementa els nens acollits

El ministre Espot justifica l’increment de nens acollits en els darrers anys per una política del servei més proactiva: “Amb els tècnics de l’àrea vam decidir aplicar una política més preventiva, atacar el problema quan el detectem i no deixar que les situacions de risc es cronifiquin, perquè s’ha demostrat que deixar-les cronificar pot tenir repecussions irreversibles, i sota el parer tècnic van avalar ser més proactius”, explica. 
És per això, i per donar una atenció més personalitzada, que es va crear el segon Centre d’Acolliment, per crear dues estructures clarament diferenciades i per donar atenció, d’una banda, als nens més petits i de l’altra, als adolescents. 
Donat el canvi de lloc de treball de la cap de l’àrea del Centre d’Acolliment d’Infants, que es va presentar a una plaça del ministeri d’Educació i la va guanyar, ara només queden la coordinadora i la resta dels treballadors i monitors als dos centres. Segons va avançar el ministre, a partir d’ara serà la cap de l’àrea de suport als joves tutelats i extutelats la que estarà per sobre de la coordinadora del CAI per continuar fixant les línies de la política educativa i les estratègies del centre, mentre que la coordinadora treballarà in situ en tots dos centres. 

plantilla
afers socials
treballadors
quatre anys
130
60

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte