Diari digital d'Andorra Bondia

La plataforma centrista manifesta que vol “sumar, però no a qualsevol preu”


Escrit per: 
Redacció

La plataforma centrista encapçalada pel cònsol major d’Escaldes, Antoni Martí, l’independent Jordi Cinca i el Partit Reformista d’Andorra (PRA) es va presentar ahir com un projecte “amb vocació de govern” i amb la voluntat de “sumar, però no a qualsevol preu”.

A més de Martí i Cinca, la primera compareixença pública va comptar amb la presència dels reformistes Enric Casadevall i Ladislau Baró, i dels representants d’Andorra pel Canvi (ApC) Miquel Aleix i d’Units per al Progrés (UP) Jordi Babi.
El cònsol escaldenc va ser el primer a prendre la paraula, per anunciar “una altra manera de fer política”, en contraposició als “moments d’altíssima crispació” que es viuen. Martí va assegurar que la situació actual “clama a la unió” i va celebrar que a través d’aquesta iniciativa hagi pogut confluir “gent que ha tingut confrontacions polítiques dures”. Així mateix, va sostenir que “hi ha un programa centrat en les necessitats dels ciutadans d’Andorra” i va sentenciar: “Qui pensi que és una suma per anar contra una persona o un partit s’equivoca.”
L’exmilitant socialdemòcrata Jordi Cinca va apuntar que, tot i que l’objectiu principal de la plataforma serà aconseguir la majoria que li permeti governar, la iniciativa “neix amb vocació de dotar el país d’estabilitat, ja sigui governant o no”. Així, Cinca va destacar la importància de “contribuir a l’estabilitat del país”. Sobre aquesta qüestió, Martí va afegir que, tot i que fa mesos que s’està treballant en aquesta iniciativa, “no hem volgut crear més confusió de la que hi havia”, i va afegir que “Andorra no pot patir més bloquejos, perquè no és el que necessita la ciutadania”.
D’altra banda, Cinca va advocar per la construcció d’un projecte “en clau andorrana”. El polític independent va sostenir que “cal un projecte a la mida de les nostres necessitats”, que permeti l’obertura i la integració a l’entorn, però que alhora defensi “les necessitats pròpies del país”. En aquest sentit, va advocar per “defugir la línia de voler governar amb fórmules pensades per a països més grans”, en referència al model de l’actual executiu socialdemòcrata. 
Pel que fa als detalls del programa, el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va argumentar que per ara “està obert”, de la mateixa manera que la plataforma està oberta a noves adhesions. Tot i això, el polític canillenc va avançar que “sobretot es basarà en la qüestió econòmica” per abordar problemàtiques com la sortida de la crisi, el deute públic o la remodelació de l’administració pública. També va apuntar que el programa “tindrà l’estructura clàssica, però donarà més importància al que preocupa la ciutadania, com ara la feina, la família i com fer front al dia a dia”.
De la seva banda, el conseller reformista Ladislau Baró va afirmar que els principis de la iniciativa consisteixen a “articular una plataforma política vertebrada des de plantejaments de centre, per ser alternativa a l’actual Govern, que treballarà llegint el sistema electoral”. Baró també va avançar que el projecte integra “gent amb experiència política i alhora aposta per la renovació”. Finalment, va afegir que “el nom no l’hem decidit, perquè és un projecte que no està tancat”, mentre que els representants del nou projecte tampoc no van entrar a parlar de candidats a les properes eleccions.

Joc d’equilibris
“És el moment de la moderació, de la centralitat, de tocar de peus a terra”, va anunciar el cònsol d’Escaldes-Engordany durant la presentació, en què va voler deixar clar que la voluntat “no és sumar per sumar, però tampoc tanquem la porta a ningú”. Tot i així, Martí va avançar que “no hi entrarà la política que s’ha fet durant molts anys”, i va avisar: “L’endemà de governar, si s’ha sumat sense una ideologia forta, serà un fracàs.”
Quant a l’articulació territorial, Cinca va exposar que “hem fet una part important del camí”, aconseguint una “presència molt sòlida a Escaldes, Canillo i Encamp”, mentre que Baró va afegir que la plataforma està oberta a diferents modalitats de pactes, que anirien des de la integració de grups parroquials fins al tancament d’acords pre o postelectorals”. Així, el reformista va admetre que caldrà compaginar “coherència i implantació parroquial”, i va sentenciar que “el pluralisme hauria de ser una virtut i no una inconsistència”.
De la seva banda, Cinca va matisar que “forçar enteses abans d’hora per anar coixos no té sentit”, ja que “els projectes han de tenir coherència, i si no la tenen s’acaben esquerdant”. En aquesta línia, l’independent va concloure que “l’endemà de les eleccions ens haurem d’entendre amb la resta de grups”.
Respecte al PLA, Casadevall va assegurar que “tant si segueix com si no tenen la intenció d’estar amb nosaltres”, mentre que sobre el projecte iniciat per Coalició Reformista, Baró va exposar que “CR era el punt de partida, i valia la pena dotar-lo d’una estructura de partit, però la idea també era que no es podia aturar aquí”. Així, el reformista considera que l’assignatura pendent era “sumar altres sensibilitats”, de manera que ara “cal consolidar aquesta nova obertura i intentar fer-la coherent amb l’altra part de CR i amb formacions parroquials”.

Integració d’ApC i UP
El representant d’Units per al Progrés Jordi Babi va defensar l’entrada a la plataforma perquè “tant UP com ApC sempre hem estat partidaris d’un Govern d’unió, que no s’ha aconseguit, i ara veiem la possibilitat d’un acord amb opcions àmplies de governar el país”. Finalment, el membre d’ApC Miquel Aleix va coincidir amb la resta de representants en la necessitat de “fer un projecte a la nostra mida” i va justificar l’acord per “fer un projecte sòlid, creïble i perquè el ciutadà retrobi un equip de Govern que tingui  garantia suficient”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte