Diari digital d'Andorra Bondia

La plataforma sindical es donarà per satisfeta si les retallades es limiten en el temps


Escrit per: 
Redacció

La comissió legislativa d’Interior es va reunir ahir a la tarda durant prop d’una hora amb la plataforma sindical de funcionaris per escoltar les seves demandes sobre el projecte de llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal que s’està tramitant al Consell General.

La principal reivindicació que van expressar els representants sindicals és que la vigència d’aquest text acabi quan es posi en funcionament l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). D’aquesta manera, els funcionaris no serien doblement gravats quan entri en vigor aquesta taxa, segons l’argumentació utilitzada per la plataforma sindical. A canvi, si s’entra una esmena en aquest sentit, no s’interposarien els recursos previstos contra la llei, ja sigui a la Batllia o al Tribunal Constitucional.
De moment, però, la comissió legislativa –a què no va assistir cap conseller del grup parlamentari socialdemòcrata, que s’ha oposat a aquesta compareixença– no ha fet més que escoltar la posició de la plataforma sindical, i ara serà el grup parlamentari demòcrata el que estudiarà si es pot presentar una esmena que vagi en el sentit demanat pels funcionaris.
“No podíem insinuar per on anirà la decisió del grup perquè encara no ens hem reunit per parlar de la qüestió; a més, volem ser molt cautelosos perquè avui ens hem reunit com a comissió i no com a grup”, va explicar la presidenta de la comissió legislativa, Sílvia Riva. Algunes informacions publicades sobre la base de fonts properes a la formació taronja apuntaven ahir, dimecres, que el grup parlamentari demòcrata s’inclina per buscar una fórmula que permeti tenir en compte la demanda sindical. 
El cert és que ahir, però, a la sortida de la reunió, les dues parts es van mostrar molt cauteloses en les seves declaracions. El portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra, va deixar clar, malgrat tot, que “si accepten la nostra proposta no es judicialitzarà aquesta llei; si aquesta llei porta una data límit ens donarem per satisfets”. 
Els funcionaris podrien fins i tot replantejar-se la concentració de protesta que tenien previst portar a terme davant el Consell General el dia que s’aprovi la norma. I és que la plataforma sindical troba que les mesures que han adoptat fins ara en contra de les retallades han tingut poca repercussió o fins i tot alguna, com l’enganxada d’adhesius, ha estat contraproduent per al col·lectiu, “ja que se l’ha criminalitzat”. En cas que s’inclogui l’esmena al text, “la plataforma es tornarà a reunir i ja es veurà el que decideix en funció de com s’aprovi finalment la llei, però potser es podria fer enrere perfectament la concentració”, va explicar Torra.
El representants sindicals tenen previst reunir-se aquesta mateixa setmana per separat amb cada grup parlamentari per donar a conèixer el seu posicionament. El termini per a la presentació d’esmenes al text s’acabarà dilluns vinent en cas que cap dels grups parlamentaris no demani una pròrroga.
La presidenta de la comissió, Sílvia Riva, va dir que  el seu grup està disposat a fer les reunions que calgui per parlar d’aquesta matèria i per trobar fórmules que facin una mica més suportable aquesta llei, “que no és del grat de ningú haver d’aprovar”. Ara els demòcrates ja han decidit que introduiran diverses esmenes “tècniques i de detall” al text.
Riva va indicar també que la fórmula de rebre diferents col·lectius de la comissió legislativa està prevista en el reglament, contràriament a l’opinió mostrada pels socialdemòcrates, i que és una pràctica que pot ajudar a “apropar les institucions” a la ciutadania.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic