Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants de la plataforma sindical en la compareixença que van fer després de la marxa de SEP i Sipaag de la plataforma.
Els representants de la plataforma sindical en la compareixença que van fer després de la marxa de SEP i Sipaag de la plataforma.

La plataforma sindical vol reduir la quota de la mútua al 0,5% del sou


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els representants de la plataforma sindical a la comissió de la mútua dels funcionaris posaran damunt la taula en la reunió d’avui tot un seguit de peticions per tal de corregir una sèrie de situacions que consideren que no s’adiuen amb els principis de solidaritat i d’ajuda mútua que fonamenten una entitat sense ànim de lucre com és la mútua dels treballadors públics.
Així ho va explicar Joan Torra, portaveu de la plataforma, que va avançar que es demanarà que es rebaixi la quota dels mutualistes, actualment fixada en l’1% del salari, fins al 0,5%, el mínim que preveu el reglament de la mútua. Així mateix, també es plantejarà que la mútua tingui en compte també aquells complements i gratificacions salarials que sí es cotitzen a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, i que per tant aquesta abona la part corresponent en cas de baixa, cosa que no fa la mútua, de manera que “un pot cobrar un salari de 2.000 o 3.000 euros i en cas d’estar de baixa només de 1.000 o 1.500”.
En aquest sentit Torra, que es va mostrar contrari que la mútua adquireixi deute de l’Estat –en té per valor de 600.000 euros– ja que “no s’han d’invertir d’aquesta manera sinó revertir en el mutualista”, va deixar clar que aquesta qüestió dels complements no afecta únicament el personal dels cossos especials, sinó que també hi ha altre personal de l’Administració que percep gratificacions salarials que es cotitzen a la CASS però que no són tingudes en compte, en els casos de baixa, per la mútua.
D’altra banda, i després que a través de les xarxes socials el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) hagués donat a conèixer dissabte uns documents interns de la mútua que analitzaven les baixes entre els anys 2015 i 2017 i s’assegurava que a 31 de desembre del 2017 la mútua tenia pendents de recuperar 81.33,46 euros de treballadors públics que haurien rebut més diners del que els pertocava, Torra va remarcar que aquesta quantitat ja ha estat del tot recuperada en el transcurs dels primers mesos d’aquest 2018.
El SEP va fer públics aquests documents després que, en una entrevista a RNA, el portaveu de la plataforma assegurés que no hi havia hagut un forat de 300.000 euros a la mútua. Dels documents del SEP es desprèn que entre el 2015 i 2017 fins a 195 mutualistes van rebre més del que tocava i que la xifra global va ser de 254.721,68 euros.

plataforma
sindical
mútua
quota
sou
0
5%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic