Diari digital d'Andorra Bondia

La polèmica d'horaris comercials i del vial de Sant Julià, entre les vuit propostes de resolució


Escrit per: 
Agències

Els grups parlamentaris han presentat un total de vuit propostes de resolució en el debat d'orientació d'aquest divendres. Pel que fa a Andorra pel Canvi, ha presentat una proposta que inclou tots els punts que ha de contenir el front comú per garantir la sostenibilitat financera.

 

El grup parlamentari reformista ha presentat cinc resolucions, encaminades a garantir l'accés a la universitat des del batxillerat professional, crear un plec de condicions tècniques i administratives per a garantir la transparència en les adjudicacions d'obra pública, reduir un 20% les despeses de funcionament del Govern, eliminar l'obligació de tancament dels comerços els diumenges a la tarda, i finalitzar el vial de Sant Julià de Lòria en els millors termes tècnics, econòmics i financers.

De la seva banda, el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat dues propostes de resolució, una per avançar en la ratificació de la Carta social europea -ratificar els articles que ja es compleixen gràcies al Codi de relacions laborals i avançar legislativament per ratificar-la al complet-, i l'altre per solucionar la problemàtica generada per la gran acumulació de sentències judicials pendents.

De la seva banda, el president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha proposat tirar endavant una sèrie de textos legislatius urgents que han de servir per impulsar les mesures de sostenibilitat de l'Estat. En aquest sentit, ha ressaltat la importància d'elaborar la proposició de llei de delegació de les mesures de sostenibilitat de l'Estat, que hauria d'anar acompanyada de les lleis de reforma de la funció pública, de pla d'austeritat de l'Estat, de formulació del marc tributari estatal sobre la base del no increment de la pressió fiscal, la llei de límits d'endeutament de govern i la llei sobre prioritats i límits d'execució d'obra pública.

Nomen ha destacat que amb aquest paquet de mesures demostraran que 'anem en sèrio' davant d'una situació com la que està vivint el país. Aquestes iniciatives legals, segons Nomen, cal fer-les amb urgència per permetre que estiguin enllestides abans del 30 de setembre, per poder incloure els resultats del front comú de cara al pressupost del 2011.

Aquest desplegament legislatiu és la base de la proposta de resolució que presentarà ApC aquest divendres, i que es basa en diversos punts. En aquest sentit, ApC creu que un dels punts importants és la revisió del model fiscal integral, que mantingui la pressió actual però no l'augmenti, així com una revisió de l'estructura del Govern i entitats vinculades, per evitar haver d'adoptar mesures més dràstiques com les dels països veïns. Per això, creu que s'ha d'actuar 'de manera immediata' per reduir la despesa de l'administració pública.

Nomen també ha explicat que cal revisar les relacions entre estat i comuns per assolir una eficiència en les transferències i competències comunals per reduir en un 25% les transferències als comuns, fent-ho d'una manera progressiva. Paral•lelament, des d'ApC també volen que es revisin les inversions en infraestructures prioritzant les obres ja començades i no aturant cap projecte en curs per començar-ne d'altres. Finalment, Nomen ha explicat que cal una revisió de l'estructura de finançament públic.

Davant de la proposta de resolució d'Andorra pel Canvi, que es debatrà aquest divendres a la tarda, el Govern no ha fet cap comentari al respecte, mentre que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, s'ha mostrat molt crític, dient que primer s'ha de saber com funcionen les institucions abans de fer aquest tipus de propostes, ja que el que s'està proposant és reformar fins i tot la Constitució.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte