Diari digital d'Andorra Bondia
Els 33 nous agents de policia van jurar i prometre ahir en un acte solemne celebrat al Prat del Roure.
Els 33 nous agents de policia van jurar i prometre ahir en un acte solemne celebrat al Prat del Roure.

La policia crearà enguany un grup antifrau especial contra el contraban


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Ahir van jurar o prometre els 33 agents de la 53a promoció de la policia que, a partir d’avui,  formen part del cos i són operatius, tot i que encara estaran un any a prova. Amb aquesta incorporació i la prevista de tretze nous agents, el cos comptarà amb uns 270 agents, que estaran completament operatius a mitjans del 2019. Això, però,  “dona un respir” al cos, tal com va dir el seu director, Jordi Moreno, i podrà donar així resposta a noves funcions o reforçar les que ja es tenen. De moment, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va avançar ahir que aquest any es crearà un grup específic antifrau per lluitar contra el contraban, ja que els agents que ara s’encarreguen d’aquesta tasca “ho fan a temps parcial, perquè també tenen altres funcions”. A més, amb la incorporació dels nous agents, Espot va manifestar que la vigilància de la frontera del Pas de la Casa serà per a les 24 hores del dia. 
De fet, en l’estructura organitzativa del cos, hi ha un grup antifrau dins de l’àrea de Seguretat Viària, de Fronteres i Estrangeria. Però el ministre va explicar que el nou grup antifrau estaria format inicialment per cinc agents exclusius per a aquestes tasques.

Àrees amb més recursos 
Tant Espot com Moreno van destacar que s’incrementaran els recursos en altres àrees en què hi ha més feina per l’augment de delictes, com són la de delictes tecnològics, la del blanqueig de capitals, i també la d’agressions per violència de gènere. En aquest sentit, Espot va explicar que cal més personal format en aquestes àrees. Per la seva banda, el director de la policia va dir que, amb la nova seu de la Justícia, s’espera un increment d’efectius per l’acompanyament de detinguts, però també va destacar altres missions, com la que es deriva de la Llei del joc i el reforç manat directament pel cap de Govern, Antoni Martí, en la lluita contra el contraban. 
Per tot això, s’espera que els 33 agents (que cobreixen 28 places de prejubilació i cinc que són de nova creació) passaran a les patrulles de  l’àrea de Seguretat Ciutadana, tot i que Moreno va dir que durant aquest any coneixeran totes les àrees per tenir coneixement complet de l’organigrama del cos policial. “Aquest serà un any de prova en què també es vigilarà la seva personalitat”, va dir Moreno.  Amb la incorporació a l’àrea de Seguretat Ciutadana, aquesta quedarà més lliure i alguns dels agents que en formen part des de fa temps podran especialitzar-se per a la resta d’àrees que requereixen més formació. 

Unitat del joc
És el cas de la del grup de Delictes de Blanqueig de diners i dels Delictes contra l’Ordre Socioeconòmic. Segons va explicar Moreno, ara s’estan preparant amb formacions i encara s’espera que vinguin més formadors de França. “El que volem és que, quan ja entri el Casino en funcionament, tinguem els agents suficientment especialitzats en aquests tipus de delictes”. Ara per ara, hi ha un cap i un agent que s’han format i s’ampliarà fins a nou persones més el grup de blanqueig, segons va dir Moreno. 

La seguretat pública
Jordi Moreno va valorar ahir molt positivament l’entrada a tràmit parlamentari del projecte de llei de seguretat pública, perquè diu que facilitarà la tasca dels agents en problemàtiques d’ordre públic, com manifestacions, consum de drogues dels menors al carrer o consum d’alcohol, l’anomenat botellón. En aquest darrer cas, fins ara l’ordenança existent obligava a traslladar els grups de joves al despatx de policia i un seguit de recollida de documentació i tràmits administratius que entorpien la feina dels policies i evitaven que poguessin continuar patrullant al carrer mentre que, quan entri en vigor la nova llei, es podrà sancionar en el mateix lloc dels fets i facilitarà i agilitzarà la tasca de la policia, segons el director. 

Acte solemne
L’acte de jurament i promesa dels 33 agents nous de policia es va celebrar ahir a la sala del Prat del Roure amb un to solemne, i on cadascun i cadascuna dels nous policies van jurar i prometre el càrrec i van rebre la placa que els identifica des d’ahir com a membres del cos de policia, que ara compleix 85 anys. 
Tant el ministre d’Interior  com el cap de Govern, Antoni Martí, van remarcar la gran tasca que té el cos de policia a mantenir el tret més preuat que té el Principat, que no és altre que el de la seguretat ciutadana. Tots dos van destacar la professió dels agents com a “vocacional de servei públic” i de contribuir que Andorra continuï sent un referent de seguretat. 
Els agents un per un van jurar i prometre la Constitució i fer complir les lleis, així com guardar el secret de les comunicacions a què tindran accés per raó del seu càrrec. 
Els himnes de la policia, El Gran Carlemany, i visca el cos de policia i visca Andorra van culminar l’acte de la promoció de policia més nombrosa de la història. 

El cos necessita més agents dones

Dels 33 agents que van jurar i prometre ahir com a agents de policia, només dues eren dones. Per a la propera promoció, la de tretze  agents, també es preveu que se’n presentin unes quantes, però no suficients. El director del cos de policia va reconèixer ahir el baix índex de dones en el cos i va remarcar que és una necessitat que s’hi incorporin més policies dones, “perquè per moltes funcions fan falta, com és el cas de certs escorcolls a dones, però també altres tasques d’atenció a dones que són víctimes de violència de gènere, en què  potser facilitaria la tasca tenir agents dones”, va dir Moreno. 
A les proves d’accés s’hi van presentar més dones, algunes no van passar el test psicotècnic i una no va passar les proves físiques, que estan adaptades als barems femenins. El mateix ministre Espot va reconèixer que, en aquest aspecte, encara queda molta feina a fer. 

policia
crearà
grup antifrau
contraban
especial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte