Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició va criticar amb duresa l’increment de les despeses de personal.
L’oposició va criticar amb duresa l’increment de les despeses de personal.

La política de noves contractacions enfronta l’executiu amb PS i LdA


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La política de noves contractacions va enfrontar ahir el Govern i el grup parlamentari demòcrata amb els consellers generals del Partit Socialdemòcrata, que van acusar l’executiu d’utilitzar les contractacions de “forma clientelar”, i amb els del grup liberal,  que van retreure a Govern que en ple treball per a la reforma de la Llei de la funció pública i retallades als funcionaris es vulgui, tal com figura al pressupost, fer vuitanta noves contractacions.
Així, el parlamentari del PS Pere López, que es va centrar sobretot en les contractacions a parapúbliques, com FEDA, i a societats públiques, com Andorra Telecom i Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), va acusar l’executiu de crear places “de forma arbitrària”, aspecte rotundament negat per la consellera general demòcrata Patrícia Riberaygua, que va defensar les places de nova creació en aquestes entitats per tirar endavant “projectes estratègics” que es “posarien en risc” si s’acceptessin les reserves d’esmena del PS.
Des del grup majoritari del grup mixt, el conseller general de UL+Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit va mostrar també la preocupació pel fet que, d’una banda, es reformi la funció pública i, de l’altra, s’incrementi la despesa de personal amb les noves contractacions. Per això, Naudi va avançar que presentarà una demanda d’informació perquè l’executiu expliqui “tot l’entramat” de societats i organismes que s’han creat des del 2011 al 2018, així com quants alts càrrecs han comportat, quants treballadors i quin ha estat el cost de tot plegat.
Per la seva part, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va considerar les vuitanta contractacions previstes com una “xifra escandalosa” i va assegurar que en els darrers quatre anys l’executiu de DA ha fet 150 contractacions sense comptar l’increment d’eventuals. Així mateix, Gallardo va reclamar aturar les noves contractacions que no corresponguin a cossos especials fins que s’enllesteixi el treball de la nova llei de la funció pública. També va assegurar que, entre noves contractacions i IPC, la partida de despeses de personal creixerà en 4,5 milions, i va etzibar que amb aquestes xifres “no es gens estrany que es vulgui canviar la regla d’or”. 
El conseller de DA Carles Enseñat va dir a Gallardo que,  de les vuitanta places, 29 són per consolidar llocs de treball coberts, de les 51 restants, 22 corresponen a la cobertura de jubilacions i baixes per excedència i defuncions, de manera que només en quedarien 29, que també va justificar assegurant que eren per complir certs compromisos, com per exemple,  deu noves places de policia.
Per la seva part, la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, que va negar que amb la nova llei es retallin drets, va recordar que s’està treballant en un pla per ajustar els recursos humans als diferents departaments, i va negar que hi hagués hagut un descontrol en les contractacions, i va recordar que el 2005 l’Administració general tenia 2.500 treballadors i l’any passat la xifra era de 2.586.
El debat del projecte de llei del pressupost continuarà aquest matí, primer amb les tres reserves d’esmena del grup liberal que van quedar pendents  ahir i, després, ja amb el debat dels comptes pròpiament dit.

Gallardo posa en dubte la legalitat del procés per impulsar la bicicleta elèctrica

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va posar en dubte ahir la legalitat del procediment de contractació que s’ha utilitzat per adjudicar el servei de bicicleta elèctrica, que entén que “és un ajut a una societat privada per una prestació de servei, i no l’adjudicació d’un servei públic per la via de concessió administrativa”. Així, Gallardo, que va demanar-se si la bicicleta elèctrica és competència del Govern i si és realment un servei públic, va apuntar a possibles incompliments de la Llei general de les finances públiques, la Llei de contractació pública i la Llei 5/2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques.
Per la seva part, el conseller general del grup demòcrata Marc Ballestà va retreure a Gallardo que no hagués exposat aquests dubtes durant el treball en comissió, mentre que el ministre de Finances, Jordi Cinca, es va comprometre a analitzar el que plantejava el parlamentari liberal i, en cas que no s’ajustés a llei, “buscar una altra forma de finançament” per tirar endavant el projecte.
De fet, en una de les 23 reserves d’esmena presentades pel PS i discutides amb anterioritat, Pere López ja havia posat en dubte l’ús de la fórmula de peatge a l’ombra per fer front a aquest projecte. Aleshores, Cinca havia destacat que es tractava d’una qüestió purament tècnica que comptava, a més, amb l’aval d’Intervenció.

El concurs per a les línies d’autobús, el mes que ve

El concurs per a la concessió de les línies nacionals d’autobusos i el de la plataforma de mobilitat integrada de FEDA es convocaran aquest mes de març o, com a molt tard, a l’abril, segons va assegurar el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, que en va admetre el retard, previst per al desembre.
Saboya, que va fer aquest anunci en el debat de la proposta de LdA per subvencionar més i rebaixar el preu del transport públic segregat, va justificar el retard en el fet d’haver volgut incloure en la plataforma que treballa FEDA també els aparcaments comunals, a part de la bicicleta elèctrica i el transport públic.

Torres defensa la viabilitat de The Cloud

La majoria demòcrata va rebutjar la reserva d’esmena defensada per la consellera general del PS, Rosa Gili, per aturar el projecte The Cloud, una iniciativa “plena d’incerteses”. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar la viabilitat del projecte, segons el pla de negoci de què disposa l’executiu, i va destacar que, mentre no estigui construït, difícilment es podran signar contractes o precontractes amb les empreses interessades en instal·lar-s’hi.

política
noves contractacions
enfronta
executiu
PS
LdA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic