Diari digital d'Andorra Bondia

La premsa destaca el gir a l'esquerra i el canvi en la gestió de la crisi europea amb l'elecció d'Hollande


Escrit per: 
Agències

Les principals capçaleres dels rotatius francesos destaquen el canvi que han escollit els ciutadans de la República donant la victòria al líder socialista François Hollande, albirant un gir en la gestió de la crisi econòmica.

'François Hollande, président' diu Le Figaro a la seva portada amb una imatge del guanyador exultant i amb un ram de roses a la mà. A l'interior, extreu una frase del president electe en la qual diu: 'Les Français ont choisi le changement'. Le Monde destaca les declaracions d'Hollande 'L'austérité peut ne plus être une fatalité en Europe', però també posa en especial rellevància la retirada de l'encara president Sarkozy -'J'arrête la politique'- que va anunciar en el seu discurs davant els seus correlegionaris la nit de diumenge després de saber-se els sondejos a peu d'urna. A la portada de Libération hi resa la paraula 'Normal!', amb una foto a tota pàgina de François Hollande somrient i saludant la gent congregada a Tulle per escoltar les seves primeres paraules.
Pel que fa a la premsa internacional destaquen que la victòria d'Hollande marca una fita en la gestió de la crisi econòmica europea que ha vingut marcada fins ara per l'austeritat, segons informa Le Monde. Especialmet interessant la visió des d'Alemanya, on el Financial Times Deutschland diu que es tracta d'un 'punt d'inflexió, sobretot per Angela Merkel', ja que ella ha estat la principal defensora del rigor per combatre la crisi i va donar suport a Sarkozy. El Tagesspiegel de Berlín veu a França 'simbòlicament deixar l'Europa del Nord al Sud, en termes d'eliminació de la disciplina fiscal'. El diari afirma que Alemanya es queda amb molt pocs aliats. Per al Stuttgarter Zeitung si la victòria del socialista marca 'el començament d'una nova era', França no pot fer-ho sola, ja que 'no és prou forta per imposar la seva voluntat'.
'França gira a l'esquerra', diu The Independent a Londres. Per al diari, la victòria dels socialistes 'anuncia un canvi en la manera en què Europa farà front a la crisi del deute i la manera com França actuarà en el món'. 'Triomf d'Hollande contra la política d'austeritat de Sarkozy', titula The Times; mentre que per al Financial Times, 'Hollande obté la presidència francesa, mentre Sarkozy es converteix en l'última víctima de la reacció en contra de la sortida' de la crisi. 'Francois Hollande, agafa el poder a França, revertint la tendència dretanosa i xenòfoba en la política europea', afirma The Guardian. I finalment el diari sensacionalista Daily Mail llança un 'Adéu al president bling bling'.
A Itàlia, la Stampa diu 'París canvia i Europa canvia'; i el Corriere della Sera destaca en el titular que 'França gira a l'esquerra', i continua dient que les paraules del president del BCE, Mario Draghi (sobre la necesitat de l'objectiu del creixement), 'semblaven donar la raó a la pretensió d'Hollande d'afegir un capítol al tractat d'estabilitat'.
La premsa espanyola diu que 'La victòria d'Hollande obre una nova etapa a Europa', segons El País. El Mundo remarca que les presidencials franceses han estat 'molt marcades per la pitjor crisi econòmica i social des de fa mig segle'.
I a Catalunya, el diari ARA destaca a la portada una frase d'Hollande afirmant 'Construiré l'Europa del creixement' i al seu editorial diu que 'Merkel, que també veu en perill la seva reelecció, no tindrà més remei que escoltar la veu de les urnes franceses'. La Vanguardia resa 'França eligeix Hollande' i assegura que 'Hollande vol ser el canvi que aparqui l'austeritat  a Europa'. El Periódico de Catalunya destaca a la portada 'França gira a l'esquerra'  i titula l'editorial 'Neix Merkollande', en un joc de paraules fusionant els cognoms de Merkel i Hollande com anteriorment es fusionaven amb Sarkozy.
I finalment a Andorra se'n destaca el canvi de figura del copríncep que representa l'elecció del nou president francès. El Diari d'Andorra titula a cinc columnes a la portada 'Copríncep Hollande' amb una gran foto del guanyador amb els braços oberts. Destaca també els resultats al Principat on el candidat Sarkozy 'arrasa entre els residents al país amb el 67% dels vots'. El Periòdic d'Andorra hi dedica menys espai a la portada, però coincideix en el titular dient que 'Hollande serà el nou copríncep d'Andorra'.
Pel que fa als dos gratuïts, el Bon Dia titula a la portada amb un 'Adiéu Sarkozy, copríncep Hollande' il·lustrat amb una fotografia d'aquest saludant els seus seguidors, mentre que el Més Andorra obre amb un 'Copríncep Hollande' damunt d'una foto a cinc columnes del president electe saludant des de dalt de la tarima a Tulle on va fer el primer discurs.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte