Diari digital d'Andorra Bondia
La formació guanyadora dels comicis, Demòcrates, aporta fins a set parlamentàries a la nova cambra.
La formació guanyadora dels comicis, Demòcrates, aporta fins a set parlamentàries a la nova cambra.

La presència de dones al Consell General augmenta fins al 46,4%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Al marge dels èxits, més o menys esperats, i dels fracassos de les formacions polítiques que van concórrer a les eleccions generals, els comicis de diumenge han comportat, en espera dels canvis que puguin tenir lloc en funció del nomenament de ministres i secretaris d’Estat, que hi hagi una major presència de dones al nou Consell General. 

I és que si fa quatre anys les conselleres generals electes van ser dotze, el 42,85% de la cambra parlamentària, en aquesta ocasió, després dels resultats de diumenge, el percentatge s’eleva fins al 46,4% en haver estat escollides fins a tretze conselleres generals, una millora tot i que no arriba, però, a la paritat assolida en els comicis del 2011, en què van ser escollides catorze parlamentàries.

Així, com és lògic la formació que més conselleres generals aporta al nou Consell General és la guanyadora dels comicis de diumenge, Demòcrates, amb set. Concretament es tracta de Meritxell López i Carol Puig, número dos i cinc de la candidatura nacional dels taronja a les quals s’afegiran Berna Coma i Sandra Codina, que formaven el tàndem electoral d’ACO+DA a Ordino, Maria Martisella, número dos de la llista d’Units per al Progrés+DA a Encamp, a les quals caldrà afegir la cap de llista de la territorial de Demòcrates+Acció a Escaldes-Engordany, Trini Marín, i la cap de llista de la territorial de Demòcrates + Liberals a Andorra la Vella, Conxita Marsol.

El Partit Socialdemòcrata aporta dues parlamentàries, Judith Salazar i Susanna Vela, dos i tres de la nacional, les mateixes que suma Concòrdia, Núria Segués i Maria Àngels Aché, i Andorra Endavant, amb Carine Montaner i Noemí Amador.

Liberals confia a ser present al parlament

Tot i quedar-se sense representació parlamentària en els comicis generals de diumenge, Liberals d’Andorra confia a poder acabar tenint presència a la cambra gràcies als moviments que pugui comportar el nomenament de ministres i secretaris d’Estat. D’aquesta manera, la formació presidida per Jordi Gallardo espera que Víctor Pintos, primer suplent de la territorial de DA+LA a la capital entri al Consell General si Conxita Marsol entra al Govern.

Sessió constitutiva el 26 i la d’investidura el 9 de maig

Amb la publicació ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) del decret de proclamació dels candidats elegits en les eleccions generals de diumenge passat es fa un pas més de cara a la constitució de la cambra parlamentària de la que serà la novena legislatura.

D’aquesta manera, i tenint en compte que el reglament del Consell General estableix que la seva constitució es portarà a terme el quinzè dia posterior a la proclamació dels resultats electorals, la sessió constituent, en què s’haurà d’escollir Sindicatura i procedir al jurament dels consellers generals, es portarà a terme per tant el 26 d’abril vinent.

Posteriorment, durant els primers cinc dies hàbils posteriors a la sessió es constituiran els grups parlamentaris, amb un mínim de tres consellers generals, i també s’hauran de presentar les candidatures a cap de Govern, l’elecció del qual s’haurà de fer en un ple a celebrar vuit dies després de la sessió constituent, és a dir el 9 de maig. Un cop investit, aquella mateixa setmana el cap de Govern podria procedir al nomenament dels ministres, de manera que a mitjans de maig ja hi haurà nou executiu.

dones
Consell General.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte