Diari digital d'Andorra Bondia
El programa electoral inclou codis QR per apropar-lo al llenguatge dels joves.
El programa electoral inclou codis QR per apropar-lo al llenguatge dels joves.

L’A proposa que els ciutadans opinin sobre diferents qüestions


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

Liberals d’Andorra creu que “el ciutadà ha de poder decidir” sobre qüestions com l’avortament, la doble nacionalitat, els anys que calen per a l’accés a la nacionalitat o l’acord d’associació. Per aquest motiu, proposen que es puguin fer referèndums o consultes vinculants freqüents perquè puguin dir-hi la seva. Aquest és un dels “deu compromisos” que encapçalen el programa electoral, que va desgranar el número dos a la llista nacional, Ferran Costa. Així, sota el paraigua de la proposta Tu decideixes es destaca que fer consultes és una qüestió habitual a molts llocs i que a Andorra s’hauria d’optar per aquesta fórmula. En el cas de l’avortament, i en no ser possible fer un referèndum, el que es podria fer seria una consulta vinculant, la fórmula legal de la qual s’haurà d’analitzar. 

Aquesta és una de les propostes del programa que han volgut estructurar d’una manera diferent, parlant també dels drets de l’entorn, ja que han recordat que és important que es tinguin en compte aspectes com el medi ambient, els recursos naturals, una llei per la prohibició dels plàstics d’un sol ús i fins i tot els drets dels animals de companyia. Els deu compromisos clau del programa són el seu “eix vertebrador”. Així, també hi ha la proposta perquè el país sigui reserva de la biosfera. Sobre mobilitat sostenible s’aporta com a novetat un servei de telecabina per descongestionar les carreteres. Costa va detallar que aquest mitjà és una alternativa “sostenible, assumible i desplegable a mitjà termini” i creu  que en primer lloc caldria desplegar-lo a la vall del nord per evitar tot el col·lapse de trànsit que es produeix cada dia. A més, defensen que és econòmicament més assumible que no pas construir una carretera, amb la qual cosa es podria estudiar com a alternativa al vial de la Massana. 
Altres eixos del programa són el turisme sostenible, per això proposen una taxa turística d’un euro per pernoctació, que, segons Costa, no té “afany recaptatori” sinó que pretén que es pugui “revertir” en el país. També aposten per una llei de bon govern i donar suport als autònoms. Quant a l’habitatge, es pretén crear l’institut andorrà del sòl. Una altra de les propostes és la creació d’una residència d’estudiants.

L’A
proposa
ciutadans
qüestions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte