Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la comissió de Finances del mes passat en què es va analitzar la proposició de llei.
Un moment de la reunió de la comissió de Finances del mes passat en què es va analitzar la proposició de llei.

La proposta de llista de paradisos fiscals, en una llei més àmplia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Assemblea Nacional

La proposició de llei presentada a l’Assemblea Nacional per més d’una vintena de diputats de l’Esquerra Demòcrata i Republicana (GDR) perquè s’estableixi una “llista francesa de paradisos fiscals”, a través de la modificació de l’article 238-0, A, del Codi General Tributari, no prosperarà com a tal i com a molt serà inclosa en una llei molt més àmplia de control del frau fiscal. 
Així es va proposar en la sessió de discussió pública de la proposició de llei, després que el text hagués superat el tràmit de la comissió de Finances, on els parlamentaris van donar el vistiplau a bona part de la desena d’esmenes que s’hi van presentar.
El text, impulsat pel diputat Fabien Roussel, va rebre els elogis de bona part dels participants en la sessió, que van coincidir en el fet que planteja “una proposta poderosa” de revisió dels criteris utilitzats per definir les jurisdiccions no cooperants, i per tant candidates a formar part de la llista francesa de paradisos fiscals.
No obstant això, els parlamentaris de la República en Marxa (LREM), el grup que dona suport a l’executiu, i tot i no rebutjar obertament la proposta, sí van insistir en que el Govern està treballant en tot “un seguit de propostes concretes que sotmetrà a votació dels diputats abans de final d’any”.
En aquest sentit, la parlamentària de LREM Bénédicte Peyrol va defensar la inclusió de la proposta en el futur projecte de llei i va destacar que per lluitar contra l’evasió fiscal cal “tenir una estratègia a mitjà i llarg termini”, i tenir en compte també, entre altres aspectes, l’evasió que es pugui produir vinculada a les criptomonedes.
Roussel es va mostrar “contrariat” i va assegurar “no entendre” el rebuig a la seva proposició de llei que  “és l’únic text que permet retornar els diners a les arques de l’Estat”.
Per la seva part, la secretària d’Estat de l’Economia i les Finances, Delphine Gény-Stephann, va remarcar que el pla del Govern  “permetrà seguir les recomanacions del Consell de la Unió Europea, enfortir el nostre sistema intern contra l’evasió i l’evasió fiscals fent-ho coherent amb l’enfocament europeu, i encoratjar als estats i territoris no cooperatius complir amb els criteris de la Unió Europea”.
Concretament, la proposició de llei presentada per una vintena de diputats de la GDR, de només dos articles, preveia la modificació del Codi General Tributari perquè, a partir del primer de gener de l’any vinent, s’inclogui en la llista de jurisdiccions no cooperants a tots aquells Estats o territoris que compleixin com a mínim un dels quatre criteris que s’hi estableixen. El primer fa referència als estàndards per a l’intercanvi d’informació automàtic i de l’intercanvi a demanda de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i estableix que es consideraran no cooperants aquells Estats o territoris que no hagin obtingut l’avaluació “àmpliament conforme” del Global Forum. 
També es podrien incloure a la llista les jurisdiccions que no han ratificat o no són part en la Convenció Multilateral de l’OCDE sobre assistència administrativa mútua en assumptes tributaris, tal com ha estat modificada, així com aquelles que no s’hagin compromès en el respecte i desplegaments de la normativa BEPS.
Finalment, el quart criteri que establia la proposició de llei feia referència als models fiscals i preveia que siguin considerats com a no cooperants els Estats que permetin l’existència en el seu territori de “sistemes fiscals nocius”.

paradisos fiscals
llei
més àmplia
proposta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte