Diari digital d'Andorra Bondia
Amb el reglament vigent l’assistència a les sessions és un dret però no una obligació.
Amb el reglament vigent l’assistència a les sessions és un dret però no una obligació.

La proposta de reglament obliga a ser al ple però preveu el vot telemàtic


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposta de modificació del reglament del Consell General, que el síndic ha lliurat als grups parlamentaris, inclou l’obligació dels consellers generals d’assistir a totes les sessions i d’emetre el vot, dos aspectes que en el text vigent figuren només com a dret, però no com a deure.
Així, el document, al qual ha tingut accés aquest rotatiu, proposa una modificació de l’article 4 del text per incloure aquesta “obligació”, a la vegada que canvia la regulació de l’assistència dels parlamentaris a les comissions legislatives de què no siguin membres. 
D’aquesta manera, si fins ara els consellers generals podien assistir “sense veu i sense vot” a les sessions de comissions de les quals no formaven part, si s’adopta el nou reglament podran assistir-hi “sense vot”, però tindran la possibilitat de “fer ús de la paraula” si la demanen al president de la comissió i els la concedeix.
Malgrat l’“obligació” d’assistir a les sessions plenàries, la proposta de modificació del reglament de la cambra obra la porta a permetre el vot telemàtic dels parlamentaris en determinades circumstàncies.
Així, es planteja canviar l’article 71 del reglament, el relatiu al “vot personal i indelegable” de cada conseller general, per afegir un segon apartat que permeti aquesta possibilitat. Per fer-ho, es plantegen dues opcions. D’una banda, facultar Sindicatura perquè reguli la utilització de sistemes de vot telemàtic en sessió plenària per aquells casos de força major que impedeixin a un conseller general l’exercici normal de la seva funció parlamentària. I, de l’altra, deixar ja ben explicitat al reglament que Sindicatura, a través d’un escrit motivat, podrà autoritzar els parlamentaris a emetre el seu vot per mitjans telemàtics, amb els corresponents processos de verificació, en el casos d’embaràs, maternitat, paternitat o malaltia greu que impedeixin el desenvolupament de la funció parlamentària.
En aquest segon cas, la proposta de reglament preveu que el parlamentari hagi de cursar, per escrit, la sol·licitud oportuna a Sindicatura, i que aquesta última li comuniqui la seva decisió i precisi, en cas que l’autoritzi, les votacions i el període de temps en què podrà emetre el seu vot de forma telemàtica.

No serviria per al mixt
Tot i que la proposta de modificació del reglament de la cambra és anterior a la problemàtica sorgida al grup mixt arran de l’entrada dels cinc consellers que van abandonar el grup liberal, el text plantejat no ajudaria a desencallar la situació.
I és que, malgrat que preveu una modificació de l’article 24, el relatiu als grups parlamentaris, el canvi que es planteja reforça la impossibilitat de crear nous grups parlamentaris durant la legislatura més enllà dels que es formin durant els cinc primers dies hàbils després de la constitució del Consell General.
A més a més, la proposta plantejada tampoc modifica el nombre de consellers generals necessaris per formar un grup, que es manté en quatre.

reglament
proposta
vot telemàtic
obliga
ser al ple
preveu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte