Diari digital d'Andorra Bondia
La proposta de reglament preveu més control dels diners dels grups
La proposta de reglament preveu més control dels diners dels grups

La proposta de reglament preveu més control dels diners dels grups


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposta de modificació del reglament del Consell General, que el síndic ha lliurat als grups parlamentaris, endureix el control sobre les assignacions econòmiques que reben els grups per portar a terme la seva tasca.
Així, el document, al qual ha tingut accés aquest rotatiu, proposa una modificació creuada dels articles 24 i 25 del reglament vigent, en què es fixa la modalitat de les dotacions, l’obligació dels grups de portar una comptabilitat específica de la gestió de les assignacions rebudes i la regulació del seu control, així com l’obligació de presentar a Sindicatura la liquidació dels comptes corresponents a aquestes assignacions, liquidacions que es publicaran al Butlletí del Consell General independentment de la tasca de fiscalització que dugui a terme el Tribunal de Comptes.
D’aquesta manera, el Consell General posarà a disposició dels grups els recursos econòmics necessaris per fer les seves funcions a través d’una subvenció fixa idèntica per a cada grup i d’una de variable en funció del número de consellers que integri cadascun i al final de legislatura hauran de retornar els romanents que hi puguin haver de les assignacions rebudes.
Així mateix, Sindicatura, que podrà demanar la comptabilitat als grups en qualsevol moment a efectes de controlar-la, establirà, d’acord amb la junta de presidents, les regles a les quals s’haurà d’ajustar la comptabilitat.
D’altra banda, el text, que preveu afegir un apartat a l’article 16 per reforçar les funcions de la figura del subsíndic, obre la porta a restringir l’assistència de públic a les sessions plenàries. I és que el nou redactat de l’article 55, que fins ara obligava el públic a mantenir silenci i ordre i li prohibia fer qualsevol tipus de manifestació d’aprovació o desaprovació, faculta Sindicatura per determinar el procediment i condicions per gestionar l’assistència del públic, gestió que es faria en funció de la disponibilitat de places i de les circumstàncies de cada sessió o per raons de seguretat.
El procediment de gestió comportarà també un control de l’assistència del públic, ja sigui a través d’un llibre de registre, identificació o qualsevol altre procediment que es pugui determinar.
Entre els canvis que introdueix la proposta de modificació del reglament, que es vol consensuar amb tots els grups, destaca també el fet que els parlamentaris, amb una autorització prèvia de Sindicatura, puguin exercir el vot telemàtic en casos molt específics, com podria ser per causa d’una malaltia greu, d’embaràs, maternitat o paternitat, que impedeixin el desenvolupament normal de la funció parlamentària.
La proposta preveu també afegir dos nous títols al reglament. El sisè faria precisament referència a la modificació del reglament i en regularia tot el procediment, mentre que el cinquè abordaria la transparència en l’activitat parlamentària. Així, s’estableix que el Consell General ha de fer pública la informació actualitzada relativa a “la seva organització, el seu funcionament, les seves activitats i el seu règim econòmic de manera objectiva i fàcilment accessible i comprensible”.
En el conjunt de modificacions proposades n’hi ha unes quantes d’encaminades a agilitzar les sessions i el mateix tràmit parlamentari, com per exemple la reducció de 5 a 3 dies del termini en què els consellers generals han de disposar de tota la informació abans d’iniciar el debat corresponent, així com les limitacions a l’hora de presentar esmenes a la totalitat a títol individual, a les pròrrogues o a les repreguntes sobre una mateixa qüestió que es puguin plantejar en una sessió de control a l’executiu.
D’altra banda, la proposta de reglament que, tal com ja es va avançar, estableix l’obligació dels consellers generals de presentar una declaració d’activitats i de béns patrimonials, preveu també tot el procediment que s’ha de seguir a l’hora de crear comissions d’estudi o d’enquesta i de tipus especial, així com el fet que el dictamen amb les seves conclusions hagi de ser publicat al Butlletí del Consell General.

proposta
reglament
control
preveu
diners
grups

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte