Diari digital d'Andorra Bondia

La qüestió dels sous desferma una dura picabaralla entre majoria i oposició


Escrit per: 
M. S. C.

Les apreciacions de la minoria al Comú lauredià al sistema de compensació de les hores extraordinàries va obrir una picabaralla amb la majoria que es va allargar durant tota la sessió.

Va ser el conseller de l’oposició Josep Roig qui va defensar la possibilitat de compensar les hores extres amb diners, una opció que ara no es contempla amb l’argument de l’austeritat davant la crisi. I en el seu al·legat va recordar l’augment de sou que es va aplicar la cònsol major, Montserrat Gil, a l’inici del mandat, el doble sou del cònsol menor, Manel Torrentallé, i els dos consellers a ple temps que hi ha a la corporació. Aquesta argumentació va desfermar dures crítiques de la majoria.
Torrentallé va trobar “lamentable que entri en qüestions personals” i el va convidar a destinar més temps a l’anàlisi de la documentació del Comú, ja que moments abans la minoria havia lamentat el poc temps per estudiar-la. Gil, de la seva banda, va afegir que havia vist a la seva cara que acabaria parlant del tema i el va acusar de tenir “una cara impressionant” ja que de vegades el mateix Roig s’havia queixat de cobrar poc. A més va acusar-los de tenir un perfil gris i de viure en un satèl·lit allunyat de la realitat laurediana. Tot plegat va finalitzar amb Gil negant la paraula a Roig. Pels consellers del PS, aquestes “desqualificacions personals” mostren la manca d’arguments.
Els retrets es va tornar a creuar en l’aprovació de la liquidació del pressupost del primer trimestre del Comú. La majoria va destacar el superàvit de 208.000 euros assolit. La minoria va posar en èmfasi el nivell d’endeutament. Roig va assenyalar els 11,7 milions de deute amb les entitats de crèdit, els 762.000 euros de deute per avals i el deute de les societats públiques de 6,6 milions, cosa que situa el global en els 18,8 milions, una xifra que es troba al 69% del sostre legal. En aquest sentit va apuntar que des del 31 de desembre del 2011 l’endeutament ha crescut en 1,5 milions. Aquesta afirmació va ser desmentida pel conseller de Finances, Joan Besolí, que va assegurar que l’endeutament no s’ha incrementat ja que el nivell legal no ha variat respecte a finals del 2011.
La minoria també va criticar els resultats de l’auditoria de la societat Camprabassa, que ha tancat el 2011 amb un dèficit de 34.000 euros (tenint en compte els ingressos extraordinaris obtinguts per l’abocador de terres). L’oposició va lamentar que Naturlàndia no doni beneficis, com hauria d’oferir, i va recordar el “forat” de 3,9 milions alhora que demanava un pla de viabilitat. La majoria va precisar que la xifra fa referència al fons de maniobra de la societat i que el resultat negatiu dels últims anys puja a 2,2 milions. Al seu torn, el cònsol major va indicar que es tracta d’un projecte a llarg termini i que si cal es faran noves ampliacions de capital.
Altres crítiques que van caure als socialdemòcrates van ser la manca de confiança en l’ecoparc i fins i tot es van llançar retrets per l’actuació del Govern del PS que va donar una subvenció a un privat per fer un parc d’animals a Encamp.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte