Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d'avui posterior al consell de ministres.
El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d'avui posterior al consell de ministres.

La quota especial d’estiu s’obre finalment amb 700 autoritzacions


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El consell de ministres ha aprovat avui la primera quota especial d’autoritzacions d’immigració temporals per a les activitats de la temporada d’estiu del 2022 en el sector hoteler, una quota que serà finalment de 700 permisos i no de 500 com s’havia avançat inicialment el dia que es va anunciar la decisió de tirar endavant aquesta prova pilot per mirar de pal·liar els problemes de falta de mà d’obra que es van denunciar des del teixit empresarial.

Així ho ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha admès que “tenim el mercat laboral tensionat, amb moltes ofertes al Servei d’Ocupació i poca gent disponible”, fet que ha portat a la decisió de prorrogar un mes la vigència de les autoritzacions de la temporada d’hivern per tal que els treballadors poguessin enllaçar amb la campanya d’estiu.

Jover ha detallat que de les noves autoritzacions previstes, 650 corresponen a permisos d’immigració temporals i 50 a autoritzacions de treball temporal fronterer, unes xifres que, com amb totes les quotes aprovades els darrers anys, es poden ampliar fins en un 30%.

El ministre ha explicat que les autoritzacions d’aquesta quota especial tindran vigència entre l’entrada en vigor del reglament, prevista per dimecres 25 de maig amb la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, i el 31 d’octubre vinent, quan ja entrarà en vigor la quota especial per a la temporada d’hivern. El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà també a partir de l’entrada en vigor del reglament i s’acabarà el 15 de setembre d’enguany.

Cal recordar que l’aprovació d’aquesta quota va requerir una modificació legislativa de l’article 26 de la Llei qualificada d’immigració, limitada en el temps, de manera que els treballadors que han estat titulars d’una autorització temporal durant la temporada d’hivern 2021-2022 poguessin optar també a sol·licitar una autorització d’aquesta quota, així com en la pròxima quota per la temporada d’hivern 2022-2023.

Convocades les vuit places d’agent de policia

Tal com va avançar el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en l’acte de celebració de la patrona del Cos de Policia, el Govern ha acordat avui la convocatòria per a la cobertura de vuit places d’agent de policia, segons ha explicat el ministre portaveu. Eric Jover ha destacat que amb aquesta nova convocatòria es continua amb l’objectiu de continuar dotant el cos d’ordre dels efectius necessaris per mantenir l’alt nivell de seguretat ciutadana. Les persones interessades a optar a una de les places poden presentar la sol·licitud abans de l’1 de juliol.

Nous convenis per millorar el programa de la raça Bruna

Amb la voluntat de donar continuïtat i reforçar el programa de selecció i millora de la raça Bruna d’Andorra per tal de potenciar les races locals destinades a l’aprofitament de les pastures en zones d’alta muntanya, el Govern ha aprovat avui dos convenis de col·laboració. Concretament, segons ha detallat el ministre portaveu, s'ha renovat el conveni que des de fa anys el departament d’Agricultura té establert amb el Groupe Gascon, entitat que compta amb una llarga i dilatada experiència en els processos de millora i de selecció de bestiar boví. L’entitat francesa disposa d’un centre de selecció de braus de la raça Gasconne a Vileneuve du Paréage, a l’Arieja, i el conveni permet destinar a aquest espai també els vedells de raça Bruna d’Andorra a efectes de ser sotmesos a les proves de selecció.

D’altra banda, s'ha donat llum verd a l’establiment d’un nou conveni de col·laboració, en aquest cas amb la Federació de la Bruna dels Pirineus (Februpi). La voluntat de la iniciativa és poder incrementar el nombre de vedells de raça Bruna d’Andorra, que poden ser seleccionats com a futurs braus reproductors al centre de selecció que aquesta entitat té a l’escola agrària dels Pirineus a l’Alt Urgell. Es preveu que el mes vinent ja es puguin destinar vedells de la Bruna d’Andorra a aquest centre de selecció. A més, el conveni preveu l’opció d’intercanvis de braus de la raça bruna entre els ramaders andorrans i catalans, per renovar una part dels efectius i minimitzar els possibles efectes negatius que es poden produir per la consanguinitat.

Licitada la primera fase dels pisos de Borda Nova

Després que el 4 de maig passat el Govern declarés la construcció del futur edifici d’habitatges de lloguer a preu assequible de la Borda Nova projecte d’interès nacional, el consell de ministres ha fet avui un nou pas per tirar endavant aquesta iniciativa, que preveu la creació de 44 habitatges nous, acordant la licitació de la primera fase de les obres de construcció de l’edifici. El ministre portaveu, Eric Jover, ha detallat que els treballs licitats en aquesta primera fase consisteixen en l’excavació de la parcel·la i el sosteniment d’aquesta amb ancoratges, i que un cop acabin es traurà un nou concurs per a la resta de treballs d’edificació. Malgrat que encara no hi ha cap data prevista de finalització de l’obra, Jover sí que ha assegurat que el projecte s’està impulsant amb la màxima celeritat per tal que “sigui una realitat com abans millor”. El termini per presentar ofertes acaba el 23 de juny.

quota
especial
estiu
obre
finalment
700
autoritzacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte