Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va detallar ahir les noves mesures
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va detallar ahir les noves mesures

La rebaixa del lloguer per als afectats per STCT i RJL passa a ser del 10%


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Els treballadors que es trobin afectats per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o una reducció de la jornada laboral (RJL) disposaran a partir del gener únicament d’una reducció del preu del lloguer de l’habitatge del 10% i no del 20% com fins ara.

Així es preveu en el projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS CoV2 aprovat avui pel consell de ministres i entrat a tràmit parlamentari per la via d’extrema urgència i necessitat per tal que es pugui debatre i votar en la sessió del Consell General prevista per a aquest mateix divendres.

El text, que com ha destacat el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, complementa les mesures ja aprovades al març i  l’abril i manté el mateix objectiu de “preservar al màxim els llocs de treball i donar suport al teixit productiu i als ciutadans”, sí que preveu, però, una reducció del 20% del lloguer en el cas dels autònoms, mentre percebin la prestació per compte propi, en el cas de famílies monoparentals i també sempre que la unitat de convivència familiar demostri que, en conjunt, han patit una reducció de la renda superior al 10%.

Pel que fa a la rebaixa dels lloguers dels locals comercials, aquells corresponents a activitats suspeses obligatòriament per decret de l’Executiu podran beneficiar-se d’una reducció del 75% del cost del lloguer mentre duri la suspensió. En la resta de casos, els arrendataris de locals que justifiquin una davallada en la xifra de negoci durant els mesos corresponents al pagament de la renda en relació amb el  mateix període de l’any anterior podran demanar a l’arrendatari o bé una carència sobre l’import de les rendes o una reducció de la renda proporcional a la davallada de la xifra de negoci fins a un màxim del 50%. A més, per a aquests casos d’activitats no suspeses, la reducció de la renda de locals només es podrà demanar fins al 31 de març.

La llei manté les mateixes prestacions per als treballadors afectats per STCT i RJL, figures que seran vigents fins al 30 de juny i on s’han incorporat algunes modificacions. Així, totes les empreses que no hagin d’estar tancades obligatòriament i tinguin una plantilla de menys de deu assalariats només podran tenir un 75% de la plantilla afectats per STCT i RJL per tal “d’evitar el tancament voluntari”, segons ha destacat Gallardo. El ministre ha indicat també que la RJL i la STCT només serà aplicable a assalariats donats d’alta a l’empresa i a la CASS abans de l’1 d’octubre del 2020, a excepció de les empreses tancades obligatòriament. A més, el text preveu que només es pugui aplicar una STCT o una RJL als assalariats que treballin directament a l’activitat que dona lloc a l’aplicació d’aquestes mesures.

També s’introdueixen novetats pel que fa al supòsit de les empreses que es poden beneficiar d’aquest mecanisme, eliminant el supòsit de la voluntarietat i deixant-lo per a empreses amb l’activitat principal suspesa. De fet, és el Govern qui per decret ha de fixar el llistat de les activitats econòmiques afectades per limitacions o restriccions o que pertanyen a sectors específics i ha de fixar el termini durant el qual mantenen aquesta consideració a efectes de vigència de les STCT i les RJL.

Gallardo ha explicat que la llei manté la prestació per a les persones que realitzen una activitat per compte propi, si bé es vincula a dos supòsits, que l’activitat principal de la persona hagi estat suspesa obligatòriament per decret del Govern; o que justifiqui una davallada significativa de la xifra de negoci, en relació amb el conjunt de les seves activitats en cas que la persona sol·licitant en realitzi més d’una.

Ajudes a les sales de jocs
D’altra banda, el titular de Presidència, Economia i Empresa ha explicat que les sales de jocs i d’explotació de màquines recreatives, tancades per decret des de dilluns passat, s’han inclòs en el programa d’ajudes directes del Govern ja vigent per als comerços dels sectors especialment afectats per la manca d’activitat (agències de viatges, locals d’oci nocturn i parcs infantils d’interior) de manera que podran beneficiar-se d’un ajut de fins al 75% de l’import del lloguer corresponent als dies de tancament.

La rebaixa del lloguer per als afectats per STCT i RJL passa a ser del 10%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte