Diari digital d'Andorra Bondia
Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella) votant davant del conseller liberal Víctor Pintos.
Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella) votant davant del conseller liberal Víctor Pintos.
Dolors Carmona (Partit Socialdemòcrata+ Independents) amb el seu company de files Sergi González.
Dolors Carmona (Partit Socialdemòcrata+ Independents) amb el seu company de files Sergi González.
Emi Matarrodona (Terceravia+Independents), la primera a emetre el vot.
Emi Matarrodona (Terceravia+Independents), la primera a emetre el vot.

A la recerca de la foto impossible: On són les llargues cues d’electors?


Escrit per: 
M. S. C.

El vestíbul del Centre de Congressos d’Andorra la Vella era un tragí de safates d’embotit i pa amb tomàquet. Allà s’hi retrobaven vells coneguts i feien petar la xerrada (“no has canviat gens des de l’última vegada”, deia algun). Però les cues que tothom esperava no han arribar al col·legi electoral de la capital. Ni a les dotze ni a la una del migdia. Amb deu minuts n’hi ha hagut prou per dipositar el vot dins de l’urna. 

Al matí, la participació a Andorra la Vella ja era dos punts inferior que al 2015. I aquest era el tema que ha centrat la jornada d'aquest matí. La primera candidata a votar ha estat la cap de llista de Terceravia+Independents, Emi Matarrodona, que s'ha mostrat confiada que les propostes nascudes del “clam sorgit de la ciutadania pel canvi en podem treure molt bon profit”. A aquella hora, poc després de les nou del matí, es coneixia que el vot judicial era inferior que quatre anys enrere. És per això que Matarrodona ja ha fet una crida a la participació mentre que, cap a quarts d’onze, la candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, s'ha mostrat confiada que aquesta aniria creixent. Marsol, que ha assegurat tenir “bastants més nervis que fa quatre anys”, ha expressat la “il·lusió” que els ciutadans “reconeguin tot el que s’ha fet aquests quatre anys i ens tornin a donar confiança”. La candidata del Partit Socialdemòcrata+ Independents (PS+I), Dolors Carmona, ja al migdia ha lamentat que la caiguda de la participació “no ens agrada” i s'ha mostrat en espera que pogués créixer en les hores següents. Carmona ha afirmat que la il·lusió dona l’energia que la candidatura ha tingut des de l’inici de la campanya i que aquest matí s'havia intensificat, perquè “volem que es faci realitat el nostre somni”.

Al Centre de Congressos també ha votat el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, que ha atribuït l’abstenció al cansament de dues eleccions massa seguides i a una campanya “avorrida” i en què “no hi ha hagut debat, sinó un monòleg. Això cansa el ciutadà, perquè fins i tot em cansa a mi”. Amb tot, Bartumeu s'ha mostrat satisfet de la campanya feta per SDP a les quatre candidatures en què era present i ha deixat anar que “hi ha coses per comentar” sobre com han orientat la campanya altres forces polítiques, però que “avui no correspon fer-ho”. El cap de campanya de Demòcrates, Jordi Cinca, ha alertat que seria molt mala notícia assolir una participació inferior a la del 2015 i ha apel·lat totes les forces polítiques a fer una reflexió. Ha indicat que “intensificar l’activitat política abans d’unes eleccions i després relaxar-se no ajuda”, i ha afegit que diferenciar-se en política comunal és difícil perquè és “gestió diària”. En tot cas creu que la solució és més participació ciutadana. A l’últim, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha recordat que l’única manera de resoldre les grans problemàtiques del país, com és l’habitatge, és votant el canvi. També ha apuntat els pactes com a motiu de l’abstenció. Entre els votants hi havia divergència d’opinions. Alguns demanaven més debat mentre que a d’altres no els ha calgut la campanya perquè “Santa Coloma era l’oblidada i ara es va arreglant”, deia en Josep. La seva dona ha votat la mateixa llista malgrat estar descontenta. La brutícia segueix sent un problema, ha dit.

recerca
foto
impossible
llargues
cues
electors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte