Diari digital d'Andorra Bondia

La reducció de la nacionalització a 15 anys afectaria unes 5.000 persones


Escrit per: 
M. S. C.

La reducció del termini de residència a quinze anys per adquirir la nacionalitat andorrana pot afectar unes 5.000 persones. Així ho ha afirmat aquest dilluns el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, en la presentació de la proposició de llei relativa a la nacionalitat entrada a tràmit pel PS.

Rodríguez ha puntualitzat que, segons les dades del cens, a finals del 2009 els majors de 18 anys sense dret a vot representaven un 58% de la població, tot i que a l’abril se situaven al 52%.
El text entrat a Sindicatura preveu, tal com s’havia anunciat, la rebaixa els anys de naturalització, que passarien dels 20 de residència ininterrompuda a 15. Alhora, el projecte de llei no inclou l’exigència que aquest termini sigui continu i permet el còmput dels diferents períodes que una persona ha viscut a Andorra amb la condició que hi hagi residit ininterrompudament durant els cinc anys anteriors al moment en què fa la sol·licitud.
Al mateix temps, el text preveu una reducció del termini de residència en altres supòsits. Aquest és el cas dels infants nascuts a Andorra de pares estrangers. En el cas que un dels progenitors tingui la residència permanent al Principat en la data del naixement i durant els sis anys precedents, adquireixen la nacionalitat automàticament. En la llei actual, el període de residència dels progenitors està fixat en deu anys. En el cas que aquests sis anys no s’hagin acomplert, s’atribueix la nacionalitat andorrana a títol provisional.
Així mateix, s’equipara la situació dels fills adoptats per estrangers amb la dels infants nascuts a Andorra, reduint el període de residència dels progenitors de 10 a 6 anys. Els socialdemòcrates també flexibilitzen l’accés a la nacionalitat per als joves que hagin cursat l’ensenyament als centres del país. Fins ara, podien obtenir la nacionalitat les persones amb deu anys de residència que hi havien cursat íntegrament l’escolaritat obligatòria. Amb el text, es demanarà sis anys d’estudis als centres del Principat.
Els néts d’una persona andorrana també poden adquirir la nacionalitat si acrediten haver residit 10 anys al país i podran recuperar-la els que l’hagin perdut (com ara fills de pares apàtrides) justificant 6 anys de residència.
La consellera socialdemòcrata Mariona González considera que aquest text és un primer pas cap a les recomanacions del Consell d’Europa. Segons ha exposat, el PS ha volgut ser pragmàtic i fer una modificació que puguin votar la resta de grups. Així, esperen que el text pugui ser aprovat en aquest període de sessions. En tot cas, els socialdemòcrates estan disposats a valorar les aportacions que hi facin la resta de consellers.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte