Diari digital d'Andorra Bondia

La reforma de la CASS es presentarà com a molt tard el pròxim 17 de juny


Escrit per: 
Redacció

Els autònoms cotitzaran en funció dels seus ingressos. Això serà així gràcies a la modificació de la Llei de la CASS que el Consell va aprovar ahir.

El text es va haver de votar en dues parts: els articles 1, 3, 4 i 6 i les disposicions transitòria i final van rebre el suport dels tres grups parlamentaris, mentre que, pel que fa al 2 i 5, el grup socialdemòcrata es va mostrar en contra.
La consellera socialdemòcrata Mariona González va ser molt crítica amb l’article que regula un nou règim voluntari per als més grans de 50 anys i amb un mínim de 15 anys de cotització. I és que, segons González, els demòcrates “trenquen el principi de solidaritat” que s’havia establert a la llei del 2008 i es farà possible “que un col·lectiu de privilegiats es pugui afiliar a la CASS lliurement”. El conseller demòcrata Xavier Montané va defensar, però, el nou règim perquè permet a les persones afectades continuar cotitzant per rebre una prestació de jubilació i també afavoreix el sector públic per disposar d’una pensió enfront del privat.
Per seva banda, la consellera del grup mixt Sílvia Bonet va lamentar que la llei contempli noves modalitats de residència que preveu la modificació de la Llei d’immigració que encara està a tràmit parlamentari. En aquest cas la resposta de Montané va ser que necessàriament hi ha d’haver una coherència en aquests dos textos, tot i que aquest últim encara no estigui aprovat.
El debat d’aquest projecte de llei va posar de nou de manifest que el que tothom espera és que entri a tràmit finalment la reforma global de la seguretat social, de la qual ja es parlava a principis de la legislatura i que no acaba d’arribar tot i els successius canvis introduïts a la Llei de la CASS. En aquest sentit, Bonet va dir que s’ha optat per una reforma a pedaços, cosa que, segons va dir, pot generar desequilibris i inseguretat, mentre que González va comminar el Govern “a posar el rellotge a l’hora perquè sempre fan tard”.
Sobre aquest punt, la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va anunciar que s’és “a la recta final” i que es presentarà al Consell “com a molt tard el 17 de juny”. Malgrat tot, va opinar que potser es podria haver anat més ràpid si hagués estat possible el pacte que sobre aquesta matèria es va intentar a principis de la legislatura. Rodríguez va dir després de la sessió que no es mantindrà  l’edat de jubilació  i no es preveu una pujada imminent de les cotitzacions.
Després de la sessió ordinària d’ahir del Consell, els consellers van fer una visita a l’exposició que es va presentar a la seu del Consell d’Europa a la Mediateca Olympe de Gouges d’Estrasburg, amb motiu de la presidència d’Andorra.

L’INAF reforça les seves competències i gaudirà de més independència financera

Els tres grups parlamentaris van coincidir ahir en la necessitat de reforçar el paper de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) com a organisme supervisor de les entitats financeres i de dotar-lo de més independència i autonomia econòmica. Per aquesta raó el projecte de llei de l’INAF que es va examinar ahir durant la sessió ordinària que va celebrar el Consell General no va generar gaire debat i va rebre un suport unànime de la cambra.
Com va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, el projecte de llei permet adaptar l’INAF a les exigències que es deriven de l’Acord Monetari firmat per Andorra l’abril de l’any passat i posar aquest organisme al mateix nivell que els seus homòlegs europeus en aquest àmbit, amb els quals haurà de cooperar.
El titular de Finances va recordar que, després de 24 anys de funcionament, ara tocava una nova reforma de l’INAF perquè disposi de més independència i per reforçar el seu paper com a entitat supervisora del sistema financer andorrà. En aquest sentit, va ressaltar que a partir d’ara tindrà també més autonomia econòmica perquè disposarà dels seus propis ingressos, provinents de les taxes que hauran de pagar les entitats financeres per la feina de supervisió i pels processos d’autorització. Aquestes taxes són, segons va dir el ministre, “habituals” en altres països i s’han posat tenint cura que no afectin la competitivitat de les entitats financeres del país. Els ingressos que es preveu que l’organisme rebi l’any que ve se situaran al voltant d’1,2 milions d’euros.  Això permetrà, segons va afegir Cinca, que l’INAF es vagi dotant en els propers anys de recursos humans i materials suficients per complir amb les tasques que té encomanades i aconseguir l’objectiu d’enfortir la plaça financera andorrana.
Tal com va recordar la consellera general demòcrata Meritxell Mateu, una de les funcions que té assumides l’INAF és “la representació d’Andorra a escala internacional en relació amb temes específics del sistema financer. Això ha de permetre donar a conèixer la tasca duta a terme per l’autoritat del sistema financer andorrà
i, d’aquesta manera, fomentar la credibilitat i la confiança en la plaça financera andorrana”.
Per la seva banda, el conseller general socialdemòcrata David Rios va destacar també el paper fonamental de l’INAF, a vegades poc reconegut, i es va mostrar d’acord que disposi a partir d’ara de recursos propis. Així mateix, Rios va ressaltar que serà una “autoritat homologable” a escala internacional i que vetllarà també per l’adequada protecció dels clients i els inversors.  El parlamentari socialdemòcrata va aprofitar també per demanar un esforç a les entitats financeres perquè actuïn com a motor econòmic, “alleugerint les condicions per accedir al crèdit” i “mantenint els recursos humans, les treballadores i els treballadors que actualment tenen en plantilla”. El conseller general del grup mixt Jaume Bartumeu va ressaltar que el projecte de llei reforça les funcions de l’INAF i les seves competències en la col·laboració internacional.

Cinca anuncia més canvis sobre l’IGI aquest any

La modificació de la Llei de l’IGI perquè els béns usats no tributin doblement va rebre ahir el suport dels tres grups parlamentaris. El text servirà també per eximir d’aquest impost la mediació per a la contractació d’assegurances. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va advertir, però, que caldrà fer més “correccions” i va anunciar que un projecte de llei amb noves modificacions hauria d’estar aprovat abans de final d’any. Tot i així, va argumentar que els canvis aprovats ahir no es podien demorar més. La mesura beneficia sobretot els concessionaris de vehicles, que ara pagaran l’IGI només sobre la comissió.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic