Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la seva compareixença davant la comissió.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la seva compareixença davant la comissió.

La reforma del refugi guardat del Comapedrosa s’inicia a la primavera


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després dels darrers treballs realitzats al refugis de Font Verd i de la Cabana Sorda, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, afronta ara la reforma i millora del refugi del Comapedrosa, uns treballs que es portaran a terme en dues fases i que es preveu puguin estar enllestits el 2021. 
Així ho va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la recent compareixença davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, en què va destacar que un cop completada la millora de l’equipament del Comapedrosa ja “s’haurà reformat tots els refugis guardats”.
De fet, el projecte de pressupost per a aquest exercici, que aprovarà el Consell General a finals d’aquesta setmana, preveu  una partida de 772.000 euros per als refugis de muntanya, 72.000 dels quals per a estudis i projectes d’inversió i 700.000 per a la conservació i millora dels edificis. 
En aquesta línia, la ministra va recordar que la primera fase de l’obra de millora del refugi del Comapedrosa ja es va adjudicar l’any passat, i va avançar que els treballs s’iniciaran a la primavera. Aquest mateix any es podria també adjudicar la segona fase de la millora i fins i tot iniciar les obres, que s’enllestiran però el 2021.
Amb tot, el projecte del ministeri pel que fa als refugis de muntanya és més ambiciós. Així, el projecte de pressupost preveu tota una sèrie de plurianuals fins a l’any 2024, un total de 2,6 milions d’euros, que serviran també per a la millora de la xarxa de refugis no guardats. En aquest sentit la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va explicar que la intenció és poder presentar abans de l’estiu un pla de reforma dels refugis no guardats, un pla que “seguirà criteris de freqüentació  i d’ubicació dels refugis, sobretot si es troben en espais protegits”, segons va precisar Calvó.
D’altra banda, i en l’àmbit també del patrimoni natural, la ministra va explicar que es treballa per desplegar reglamentàriament la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, aprovada l’any passat pel Consell General, així com en l’estratègia nacional del paisatge, que “cal definir-ne una de nova fins al 2035”. 
A la vegada es treballarà també en el projecte de llei d’impacte ambiental, un text que es vol portar a tràmit parlamentari el primer semestre del 2021. Malgrat que encara no s’hi està treballant, Calvó va assegurar que aquesta llei, que regularà el procediment d’autorització amb els estudis necessaris per a qualsevol obra que pugui afectar el medi ambient i no només en el cas dels moviments de terra com s’exigeix actualment, seguirà “tots els estàndards europeus en la matèria”.
També en l’àmbit legislatiu, Calvó va explicar que es treballa ja en els 15 reglaments que han de permetre desenvolupar la Llei d’impuls i de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), i que des del ministeri es volen enllestir durant aquest any, així com en l’estratègia nacional de mobilitat que és la que ha de “permetre l’elaboració dels plans parroquials”. En aquest sentit, la ministra va recordar que la Litecc preveu també que les empreses amb més de 100 treballadors hagin d’elaborar els seus plans de mobilitat.

reforma
refugi
guardat
Comapedrosa
primavera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic