Diari digital d'Andorra Bondia
El treball amb els grups ha suavitzat les exigències als parlamentaris previstes en la proposta de canvi de reglament inicial.
El treball amb els grups ha suavitzat les exigències als parlamentaris previstes en la proposta de canvi de reglament inicial.

La reforma del reglament deixa de banda finalment el codi de conducta


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposta de reforma del reglament del Consell General admesa a tràmit parlamentari deixa finalment de banda el codi de conducta dels consellers generals, text que preveia amonestacions públiques, multes d’entre 500 i 5.000 euros, i en els casos més greus, fins a la suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària.
I és que malgrat que l’article 8, el que facultava Sindicatura per elaborar i aprovar un codi de conducta dels consellers generals, de l’esborrany inicial “era molt ambiciós”, com va recordar el síndic, Vicenç Mateu, el treball posterior fet amb els grups l’ha descafeïnat totalment. “El que s’ha entrat és el que semblava que podia ser acceptat per tots els grups”, va destacar el síndic, que va reconèixer que “cap grup estava disposat a acceptar el que deia article 8”.
I és que davant el redactat actual de l’article, que només específica que els parlamentaris “no poden invocar o utilitzar la seva condició per a l’exercici d’activitats comercials, industrials o professionals”, en l’esborrany inicial s’afegien quatre apartats més que preveien que els parlamentaris, al mateix moment de presentar la credencial declaressin els càrrecs públics que ocupen, i si fos el cas, a quin d’ells incompatibles renuncien, així com una declaració d’activitats i béns patrimonials. A més, també havien de presentar aquesta mateixa declaració en un termini de 30 dies des de la pèrdua de la seva condició de conseller general i comunicar a la comissió permanent qualsevol canvi en les activitats o els càrrecs públics declarats.
En canvi, el text que finalment ha acabat a tràmit, que manté també la redacció actual quant a la invocació de la condició de parlamentaris per a l’exercici d’activitats comercials, industrials o profressionals, estableix que en el moment de presentar la credencial caldrà aportar també el currículum polític i professional, declara els càrrecs públics que ocupen, i arribat el cas, dir a quin dels incompatibles renuncien, i declarar aquells càrrecs que ostentin en empreses privades així com les seves activitats professionals. També, igual com preveia l’esborrany inicial, estaran obligats a comunicar a la Permanent qualsevol canvi de situació en les declaracions que hagin fet.
Quant a la supressió de l’apartat que facultava Sindicatura a elaborar i votar el codi de conducta, Mateu va admetre que tirar-lo endavant hauria estat “complicat”, i va precisar que  “els serveis de la casa el van posar gairebé com a títol d’exemple”. A més, la proposta de codi de conducta, va continuar Mateu, estava “inspirada en el codi del Parlament català”, un que “potser havia anat massa cap a un costat del pèndol”, com va reconèixer en una visita recent el president de la cambra catalana, Ferran Torrent.

reforma
reglament
deixa de banda
codi de conducta
finalment
codi
conducta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte