Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d'aquest migdia.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d'aquest migdia.

La regulació de l'estat d'alarma permetrà requisar béns i limitar el consum d'articles de primera necessitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La regulació de l’estat d’alarma que està ultimant el Govern permetrà, en cas que finalment s’acabi decretant, i si és necessari, requisar béns, prohibir la mobilitat de les persones, vehicles i mercaderies i fins i tot limitar o racionar el consum d’articles de primera necessitat. 

Així ho va explicar el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, per fer el punt de la situació de l’epidèmia de la Covid-19, on va remarcar que ara per ara no és la voluntat del Govern haver de decretar l’estat d’alarma ni aplicar aquestes mesures més restrictives, però sí de poder “disposar d’una eina més”.

En aquest sentit, el ministre, que va recordar que la futura llei qualificada d’estats d’alarma i d’emergència desenvolupa l’article 42 de la Constitució, va incidir que la declaració de l’estat d’alarma seria útil per reduir la mobilitat de la gent si s’observa que aquesta no disminueix el suficient amb les recomanacions i mesures que s’han adoptat fins ara. 

Així mateix, Jover va voler remarcar la diferència entre l’estat d’alarma i el d’emergència, precisant que el primer, en el qual es podria emmarcar l’actual crisi sanitària, s’activaria en casos de catàstrofes naturals, i el segon, en aquells casos on hi hagués una interrupció del funcionament normal de la convivència democràtica.

Precisament, quant a la reducció de la mobilitat, i comparant-la amb el mateix dia de l’any passat, el ministre va explicar que la mobilitat interna va davallar un 78%, mentre que al punt fronterer del riu Runer ho va fer en un 93% i al punt de control del Baladrà en un 90%. En el cas del transport públic, els usuaris han davallat entre un 80% i un 92%.

D’altra banda, el portaveu de l’executiu va anunciar que el ministeri d’Afers Exteriors ha elaborat un formulari per als treballadors temporers amb l’objectiu de gestionar i facilitar el retorn als seus països d’origen. En el formulari se’ls demana tot un seguit d’informació personal així com per determinar la seva situació al país i veure en què se’ls pot ajudar. En aquest sentit, Jover, que va insistir que és aconsellable avançar el retorn com abans millor, ja que les restriccions de mobilitat a escala internacional cada dia que passa són més importants, va recordar que s’està en contacte diplomàtic amb els països d’origen de tots els temporers.

Els formularis es poden fer arribar a info.tramits@govern.ad o a l’adreça creada especialment temporers@govern.ad, des d’on se’ls respondrà també qualsevol dubte que puguin tenir. A la vegada s’ha habilitat el Messenger de la pàgina de Facebook del Govern perquè els treballadors temporers puguin resoldre els seus dubtes per agilitzar el retorn al seu país mitjançant un xat en directe. 

Pel que fa a les mesures adoptades, Jover, que va confirmar l’aixecament de dues noves actes a dues empreses per incompliment, va explicar que s’ha fet “un nou ajustament” en el decret per deixar sense efecte la prohibició de vendre tabac i alcohol a no residents al país.

Quant al programa que el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha activat per mantenir l’ensenyament dels alumnes via telemàtica, el ministre ha explicat que s’han rebut 101 demandes, 73 de les quals són alumnes que necessitaven dispositius, 15 requerien connectivitat a Internet i 13, una combinació de les dues.  Jover va anunciar també  que les famílies que gaudeixen d’ajudes al menjador escolar se’ls revertirà la part corresponent a l’import de la beca.

l'Estat
d'alarma
regulació
permetrà
requisar
béns
limitar
consum
articles
primera
necessitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte