Diari digital d'Andorra Bondia
La resta de comuns es replantegen ara l’entrada a l’Agència Tributària
La resta de comuns es replantegen ara l’entrada a l’Agència Tributària

La resta de comuns es replantegen ara l’entrada a l’Agència Tributària


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

L’entrada dels comuns d’Encamp, Ordino, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany a l’Agència Tributària Nacional està aturada després de la decisió d’Andorra la Vella de quedar-ne fora ara per ara. Segons van informar fonts properes a les corporacions, la intenció és estudiar quines conseqüències tindrà el fet que la capital no en formi part “a fi de participar o no” en aquest organisme. Així doncs, l’entrada d’aquests quatre comuns està en standby a l’espera de saber com repercuteix econòmicament i a nivell de funcionament el fet que les tres corporacions restants hagin optat per no adherir-s’hi.
Segons van explicar altres fonts, aquest replantejament s’haurà de fer conjuntament amb el Govern, al mateix temps que es van mostrar a l’espera de “com quedarà” la situació després del no de la capital. Amb tot, altres veus indiquen que qui ha provocat l’aturada del procés és el mateix executiu en el moment en què ha posposat l’entrada en funcionament de l’organisme per al 2020. Així, avancen que cap cònsol prendrà una decisió que implicarà corporacions futures, tenint en compte que la posada en marxa de l’Agència Tributària serà després de les eleccions i, per tant, alguns equips de govern podrien canviar.

Sobrecost
El principal argument dels comuns de Canillo, la Massana i Andorra la Vella per no formar part de l’Agència Tributària Nacional és el cost econòmic que això els suposarà. El Comú massanenc estima que integrar-se a l’organisme li comportarà una despesa de 60.000 euros a l’any sense la possibilitat de reduir cap partida. Així, exposa que l’agència no suposarà per a aquesta corporació cap estalvi. El cost per a Andorra la Vella és molt més elevat, ja que varia en funció dels impostos recaptats, i puja a 300.000 euros. Però algunes fonts van remarcar que el sobrecost és per a tots els comuns.
Segons van informar des del Comú d’Ordino, l’import que suposaria per a aquesta corporació formar part de l’Agència Tributària pujaria a 11.690 euros. Amb tot, van indicar que aquesta xifra és en base a l’estructura amb cinc comuns i que ara estan a l’espera dels nous càlculs amb quatre comuns. En aquest cas, tampoc es preveu el traspàs de l’actual personal de recaptació a l’Agència Tributària, i el que més aviat es pensa és en una reorganització interna de les tasques del departament de Finances. L’entrada en aquest organisme representarà per al Comú estalviar-se les tasques relatives a les reclamacions de deutes en període de constrenyiment i en fase d’embargament, si escau, de gairebé la totalitat dels seus conceptes de recaptació i, quant als impostos comunals, les tasques de notificació i cobrament en període voluntari. A més, comportaria un estalvi en la tramitació de sol·licituds d’ajornament i fraccionament, devolucions d’ingrés, demandes de revisió i resolució de recursos i, fins i tot, en obligacions d’inspecció de bases de tributació.
Amb relació a Encamp, el Comú hauria de fer una aportació anual de 71.361 euros si entressin cinc comuns a l’agència. En aquest cas, la coproració podria traspassar una persona, ja que no s’haurien d’assumir les tasques de facturació dels impostos directes anuals i la taxa d’higiene (5 facturacions), així com el seguiment i reclamació de tots els deutes comunals derivats de tributs i preus públics. Des de la corporació, es defensa l’entrada a l’organisme perquè una agència nacional podria treballar de forma més autònoma, eficient i tenir una visió global. A més, la decisió respon a la voluntat d’unificar serveis entre administracions i calendaris tributaris per evitar greuges comparatius entre administrats, argumenten. 
Quant al Comú d’Escaldes-Engordany, el cost que suposarà entrar a l’agència serà d’entre 110.000 i 115.000 euros.

comuns
Agència Tributària
replantegen
entrada
resta
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic