Diari digital d'Andorra Bondia

La retallada als consellers i al personal permetrà estalviar uns 100.000 euros


Escrit per: 
Redacció

La subsíndica general, Mònica Bonell, va explicar ahir com s’aplicarà finalment la Llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal a les plantilles del Consell General i dels organismes que hi estan vinculats (Raonador del Ciutadà, Agència de Protecció de Dades i Tribunal de Comptes).

La retallada del salari, d’entre el 5% i el 10% en funció del seu import, s’aplicarà a 5 dels 17 funcionaris que actualment perceben més de 3.000 euros bruts mensuals, i s’eliminarà un trienni a tots ells. Contràriament al que ha passat a l’administració general, però, es mantindrà el sistema de gestió de l’acompliment, que té unes característiques diferents a la cambra parlamentària i que des de Sindicatura es considera “correcte”.
De la mateixa manera, pel que fa als càrrecs electes, quedaran afectats per les retallades els dos presidents de grup parlamentari, el síndic i la subsíndica, ja que sobrepassen els 3.000 euros bruts de sou. A més, es reduirà també un 5% el salari de la resta de consellers generals. La previsió és que hi haurà un estalvi de 82.836 euros anuals amb les rebaixes que afecten els càrrecs electes, i de 16.969 euros en el cas de les nòmines del personal del Consell.
Pel que fa als organismes adscrits al Consell, avui mateix se’ls comunicarà per escrit l’acord de la junta de presidents i se’ls sol·licitarà que s’apliqui la llei als seus respectius treballadors, tot i que ja se’ls havia informat verbalment sobre la voluntat de la cambra parlamentària en aquesta matèria. L’aplicació de les retallades es farà efectiva en tots els casos el pròxim mes de juny. 

Junta de presidents
La voluntat de Demòcrates per Andorra (DA) de procedir a l’aplicació de les mesures de contenció en la despesa pública contingudes en l’esmentada llei, tant als funcionaris com als càrrecs electes, ja es va posar de manifest durant la reunió de la junta de presidents de finals del mes passat i en la reunió d’ahir d’aquest òrgan es va tornar a parlar d’aquesta actuació per portar-la a la pràctica i perquè afectés també els càrrecs electes.
La Llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal, aprovada a mitjans del passat mes de març, determinava en la disposició addicional primera que el Consell General, en exercici de la seva autonomia pressupostària, podia adoptar mesures de reducció de les retribucions que afectin el seu personal i el dels organismes adscrits, tal com va assenyalar ahir la subsíndica en la roda de premsa convocada per informar sobre aquest àmbit.
Bonell va recordar també que a mitjans del passat mes de desembre el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, es va referir, durant el debat del projecte de pressupost de l’administració, a la necessitat d’impulsar des de Sindicatura un estatut del personal del Consell General i dels organismes que hi estan adscrits, entre altres coses, per donar “seguretat jurídica” als treballadors. Al mateix temps, en aquella mateixa intervenció es va sol·licitar a Sindicatura que s’implantessin els criteris d’austeritat que estava aplicant el Govern per a la resta de treballadors del sector públic. Quant l’estatut del personal de la cambra, la voluntat del síndic i la subsíndica és que es pugui tirar endavant aquesta legislatura, tot i que encara no s’ha abordat a Sindicatura, segons va indicar ahir Bonell.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va mostrar en contra d’aplicar les retallades al Consell. Bartumeu va explicar que no seria coherent votar-hi a favor quan ja es van oposar a l’aprovació de la llei en si. Tot i així no es va mostrar contrari, però, a l’aplicació de la rebaixa salarial als consellers generals, i va indicar que “nosaltres estem a favor de predicar amb l’exemple” i  va recordar que durant la legislatura amb el PS al poder es van reduir diversos salaris públics, entre ells el del cap de Govern.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte