Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC).
Un moment de la trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC).

La RIOCC posa en relleu el potencial dels països iberoamericans en la lluita contra el canvi climàtic


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F. / A. S.

La trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC) que se celebra a Andorra entre aquest dijous i divendres ha arrencat posant en relleu el potencial de la regió per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. També s’ha abordat la importància que s’estableixin aliances entre els diferents estats per incidir en aquesta lluita i s’ha emfasitzat la rellevància que s’està donant a la temàtica mediambiental sota el paraigua d’Andorra, com a responsable de l’organització de la Cimera de caps d’Estat i de govern iberoamericans que se celebrarà l’any que ve i la Secretaria Pro Tempore que ostenta durant aquests dos anys per a la preparació d'aquesta cita.

D’aquesta manera, el subdirector de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, Eduardo González, ha posat en relleu que al llarg d’aquests dos dies de celebració de la trobada de la RIOCC s’abordi l’adaptació als efectes del canvi climàtic així com també el paper dels centres d’investigació en aquesta lluita. Al seu torn, el director de Plantejament, Coordinació, Evolució i Seguiment de la Secretaria General Iberoamericana (Segib), Ignacio Uriarte, ha remarcat el fet que Andorra hagi aconseguit introduir el debat sobre la qüestió mediambiental en l’agenda iberoamericana, més concretament en el pla d’acció per als propers quatre anys. En aquest sentit, ha volgut fer èmfasi en el fet que per primera vegada des del 2009 en el marc d’aquesta cimera se celebrarà una reunió de ministres iberoamericans de medi ambient que debatran qüestions que després seran elevades a la trobada de caps d’Estat i de govern. Ha desitjat que això sigui un impuls perquè ja de cara al proper pla quadriennal 2023-2026 aquest tema estigui “plenament incorporat”.  

La voluntat d’Andorra de “reforçar la temàtica mediambiental” en el marc de la cimera ha estat l’eix de la intervenció de l’ambaixador d’Andorra per a aquesta cita, Jaume Gaytan. D’aquesta manera, ha destacat que el lema escollit és 'Innovació per al desenvolupament sostenible' incidint, precisament, en aquesta vessant de veure la innovació “al servei de la sostenibilitat” i aquest darrer terme entès des d’un punt de vista “social, econòmic i mediambiental”. La intenció, ha emfasitzat, és “impulsar la innovació a Iberoamèrica i posar-la al servei dels objectius de desenvolupament sostenible”. També ha fet una crida als països iberoamericans a “comprometre’s conjuntament en mesures de mitigació” per combatre el canvi climàtic i la importància de les aliances entre països.

La trobada ha arrencat amb la intervenció del director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, que ha reivindicat el compromís d’Andorra amb l’acció climàtica i ha detallat les diferents accions dutes a terme per lluitar contra el canvi climàtic. Entre les mesures ha esmentat el fet que arran de la iniciativa dels joves de Fridays for Future s’hagi impulsat els passos per a la declaració d’emergència climàtica. Al seu torn, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha detallat els cent reptes que Andorra impulsarà en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fins al 2023, entre els quals el pla d’economia circular l’impuls a la llei de transició energètica o al pla sectorial d’infraestructures energètiques.

La jornada ha continuat amb un debat sobre la tasca que duen a terme els observatoris i centres d’investigació en ecosistemes concrets com el marí a Panamà, el terrestre al Paraguai el muntanyós i sobre la feina que duu a terme l’Observatori Iberoamericà de Desenvolupament Sostenible i Canvi Climàtic de la Ràbida.

RIOCC
països iberoamericans
canvi climàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte