Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

La signatura de l’acord marc està condicionada al protocol particular


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Malgrat que com ha explicat en diverses ocasions el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, l’acord marc –la part amb les disposicions comunes per a Andorra, Mònaco i San Marino de l’acord d’associació– “està acordat en un 85%”, el tancament del 15% restant, i per tant la possibilitat de signar aquesta part del futur acord d’associació amb la Unió Europea va per llarg. 
I és que malgrat la voluntat expressada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, de poder rubricar l’acord marc durant el mes de juny passat, fet evidentment no assolit, tampoc es preveu que hi hagi cap avanç en aquest sentit abans de l’1 de novembre, data en què la nova Comissió Europea assumirà les seves funcions.
A més, i malgrat que de l’acord marc quedarien únicament per “tancar alguns serrells”, tal com va qualificar Riba la part pendent d’acordar, els tres petits països que negocien amb la UE condicionen la rúbrica de l’acord marc a l’evolució i eventualment tancament dels protocols particulars de cada Estat –la part de l’acord d’associació que recull les disposicions adaptades a les especificitats de cada país–, fet que comportaria que l’acord marc no se signés, si és que finalment es considera que cal signar-lo, pràcticament fins que estigués enllestit globalment tot l’acord.
Així doncs, i tenint en compte, a més, que cada Estat avança al seu ritme en la negociació del seu protocol particular –en el d’Andorra hi figura únicament l’acord assolit en el cas del tabac i disposicions provinents de l’Acord comercial del 1990–, es fa difícil establir cap data per a una hipotètica signatura, que de totes maneres només es portaria a terme si “estratègicament convingués”, tal  com va defensar el secretari d’Estat d’Afers Europeus.
A més, d’aquesta part bilateral de cada un dels estats que estan negociant l’acord d’associació, “hi ha disposicions que fins que no tinguem tota la resta feta cap dels tres petits països ens atrevirem a tancar”, segons va admetre Riba, que va defensar la necessitat de mantenir una actitud prudent per si mai es donés el cas que un cop signada aquesta part “hi ha-gués alguna cosa que grinyolés i s’hagués de cedir en tenir això tancat”. Per això, el cap negociador de la delegació andorrana considera que “hem de deixar això obert”, ja que “fins que no estigui tot fet no cal tancar l’acord marc”.
D’altra banda, el secretari d’Estat d’Afers Europeu va admetre la “confusió” que es va crear la darrera campanya electoral entre l’acord marc i un altre document, “tot just dos fulls”, com va assegurar l’aleshores candidat i ara cap de Govern Xavier Espot, en què la ministra d’Afers Exteriors i en aquell moment cap de la delegació negociadora andorrana, Maria Ubach, “deixava constància de la voluntat d’Andorra respecte a aquelles qüestions que no s’havien pogut acordar en aquell moment”.
Va contribuir a la confusió, recorda Riba, el fet que Mònaco i San Marino “van parlar també en algun moment d’un document intermedi o de pas”, una mena de resum sobre què s’havia acordat i què quedava pendent de la negociació fins a aquell moment. Precisament un document de característiques molt similars es podria a tornar a posar damunt la taula pròximament. I és que l’equip negociador de la Unió Europea haurà de canviar forçosament, ja que les dues cares visibles fins ara, Thomas Mayr-Harting i Claude Maerten es jubilen, de manera que caldrà nomenar un cap negociador i un cap adjunt. 
Riba, que confia que els canvis en la delegació no comportin cap modificació del posicionament de la UE en les qüestions ja abordades fins ara, va explicar que, en principi, l’equip tècnic que acompanyava Harting i Maerten continua, i que molt probablement s’haurà de fer un document de traspàs de cara a la nova cúpula negociadora. I és en aquest document on, malgrat ser de caràcter més aviat tècnic, s’hi podrien afegir les altres tres parts de la negociació –Andorra, Mònaco i San Marino– tot i que si no hi són “no passa res”.

protocol
protocol particular
acord marc
signatura
condicionada
particular

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte