Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general en el moment d’oferir el discurs amb motiu del Dia de Meritxell.
La síndica general en el moment d’oferir el discurs amb motiu del Dia de Meritxell.

La síndica apel·la a treballar pel “bé comú” en el context de la Covid


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Donar resposta a les necessitats de les persones i diàleg. Aquests són els elements que han de guiar els governants en l’actual context marcat per la Covid-19, segons la síndica general, Roser Suñé. En el seu discurs amb motiu del Dia de Meritxell, la síndica ha insistit diverses ocasions que l’objectiu de les institucions del Principat ha de ser “el bé comú”, tenint present que “darrere de cada xifra, darrere de cada mesura, de cada acció, hi ha persones a qui ens hem compromès a servir”. Una crida a la “responsabilitat” per al curs polític que ara tot just s’inicia, tenint en compte que serà “atípic” degut a les conseqüències de la pandèmia. “Que el sentiment patriòtic que va demostrar la població el mes de març passat es transformi en un compromís real, valent i vigorós”, ha dit, al mateix temps que s'ha mostrat en espera que la gestió del present no impedeixi avançar cap a una societat més justa i igualitària i respectuosa amb l’entorn.

I per superar la crisi sobrevinguda, Suñé ha fet una crida a “recuperar, en el nostre dia a dia, el valor de la paraula i alhora el valor del silenci” perquè “el soroll, la cacofonia, el fet de pontificar des de posicionaments absoluts ens distancia molt més els uns dels altres que una mascareta o el metre i mig”. La síndica també ha advertit que els efectes socials i econòmics de la Covid-19 fan córrer el perill d’oblidar que l’origen de la crisi és un virus i ha assenyalat que és el patiment que provoca la malaltia “el que hauria de despertar la nostra solidaritat”. Així mateix ha tingut paraules d’agraïment pel comportament de la ciutadania i la feina dels col·lectius que han garantit els serveis essencials a la població durant les setmanes més crítiques de la pandèmia.

De cara a aquest curs polític, Suñé ha deixat clar que la prioritat seran les mesures relacionades amb el coronavirus, tot i que la feina pròpia del pròxim període legislatiu no s’atura. Aquest mes, doncs, se celebrarà el debat d’orientació política. També hi ha previst el debat sobre l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) i el pressupost.

Precisament, el cap de Govern, Xavier Espot, que ha remarcat que cal prendre “bona nota” de la crida de Suñé a la cohesió social i al diàleg, ha exposat que la prioritat més immediata és el retorn a les aules amb la màxima normalitat i intentar “minimitzar” la pandèmia. “Però la vida continua”, ha afegit, i és per això que serà en el debat d’orientació on exposarà els detalls de les mesures que han de guiar l’acció del Govern els pròxims tres anys, el que s’ha batejat com a Horitzó 2023.

Els grups parlamentaris
El discurs de la síndica ha fet consens entre tots els grups que conformen l’arc parlamentari. Les circumstàncies requereixen diàleg (un aspecte que el PS ha trobat a faltar a l’inici de la pandèmia) i estar al servei de les persones, remarquen.

Quant al retorn a l’activitat després de l’estiu, els grups que donen suport al Govern han fet èmfasi en les mesures recollides en l’Horitzó 2023. El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha destacat que és un document fruit de “molts dies de treball”, mentre que el liberal Ferran Costa ha mostrat la mà estesa a l’oposició per recollir les aportacions que hi facin. També el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, preveu un bon treball amb l’oposició. A més ha parlat de la comissió que reunirà Govern, Consell General, comuns i la societat civil i que treballarà per establir les bases del model econòmic i social d’Andorra per als pròxims anys. Es tracta de definir “què volem ser d’aquí a 10 o 15 anys”, ha dit, i ha remarcat que aquesta eina ha de donar més estabilitat en cas que hi hagi un canvi de govern. Precisament ha estat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, qui ha posat en relleu la importància d’aquesta comissió. Es tracta d’un “element d’esperança” per treballar plegats pel futur del país juntament al document elaborat pel PS, que conté diferents mesures que donen resposta als joves, “un col·lectiu molt afectat per la crisi”, ja que es troben amb la dificultat d’incorporar-se al mercat laboral, ha exposat. A l’últim, el president del grup parlamentari Terceravia+UL, Josep Pintat, considera que el debat d’orientació política és una ocasió per donar tranquil·litat a la ciutadania i al teixit productiu. Mostrar que s’intenta perfilar un rumb per al país més que no pas picabaralles per obtenir-ne un rèdit polític, ha dit. Per Pintat, “estem en una situació canviant i cal un plantejament clau amb unes línies mestres per seguir”.

 

La fredor de la Covid que trencà el Gran Carlemany

Les mesures anti-Covid han  propiciat un canvi d’escenari per al tradicional discurs de la síndica general amb motiu del Dia de Meritxell. Aquest dimarts s'ha celebrat al vestíbul del Consell General, en un ambient més fred i distant que de costum. Les normatives han obligat a reduir l’aforament i els representants de les institucions del Principat han escoltat el missatge de Roser Suñé separats pel metre i mig que des del març s’ha instaurat entre nosaltres. Un acte llampec amb gel hidroalcohòlic, mascaretes, parlament i himne. La inexpressivitat de la cerimònia l'ha trencat el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, movent l’esquelet a ritme de El Gran Carlemany (devia ser el sentiment patriòtic del qual ha parlat la síndica). Un cop les files trencades, els presents han pogut tornar a les enyorades rotllanes. Això sí, a l’aire lliure, que allà el risc cau.

 

 

 

dia de Meritxell
discurs
síndica
bé comú

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte