Diari digital d'Andorra Bondia
Evolució de les defuncions entre març i abril.
Evolució de les defuncions entre març i abril.

La sobremortalitat al març i l’abril va ser del 80%, per sobre de la catalana


Escrit per: 
Redacció

Entre els mesos de març i abril, hi va haver a Andorra una sobremortalitat del 80% respecte de la mitjana del mateix període comprès entre el 2015 i el 2019. Si comparem aquestes dades amb les registrades a Espanya, observem que la mortalitat es troba per damunt del 67% de Catalunya i que se situa entre Castella la Manxa (105%) i Madrid (131%).

En total, entre el març i l’abril han mort 103 persones, 46 més que la mitjana en el mateix període dels anys compresos entre el 2015 i el 2019. Aquesta xifra, segons la informació facilitada pel Govern a la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, és coherent amb les 42 defuncions estimades per la Covid-19.

Les dades també indiquen que en el període estudiat, la sobremortalitat en les dones (77,9%) s’ha situat per sota de la dels homes (82,6%). Així mateix, proporcionalment a la població per franja d’edat, les defuncions s’han concentrat en el grup de persones majors de 71 anys. En concret, la major part té entre 81 i 90 anys (36 persones), seguides de les que tenen entre 91 i 100 anys (24 persones) i 71 i 80 anys (29 persones) i en tercer lloc les que tenen entre 51 i 60 anys (12 persones).

Pel Govern, aquestes dades revelen que l’excés de morts registrades durant la crisi “no té comparació amb res del que ha passat els darrers cinc anys”.

Aquestes dades les ha rebut el grup parlamentari socialdemòcrata arran d’una demanda d’informació que va formular al maig per conèixer les dades de les defuncions a Andorra dels mesos de març, abril i maig dels anys 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019, de forma segregada per sexes i per franges d’edat. La presidenta del PS i consellera general, Susanna Vela, ha lamentat novament que les dades de mortalitat amb caràcter anual no estiguin publicades en la web d’Estadística. “Aquestes dades les vam haver de demanar perquè, a diferència d’altres països, no estan publicades en la web d’Estadística. Als països europeus es troben disponibles dades per setmanes i amb indicació del motiu de la defunció”, ha insistit la presidenta del PS, Susanna Vela.
Els socialdemòcrates expliquen que en l’àmbit sanitari, a Andorra, es compta amb els informes de vigilància de les malalties infeccioses de declaració numèrica i nominal elaborats per l’àrea de Prevenció, promoció i vigilància de la salut (la darrera de setembre del 2019) on s’indica el nombre de casos declarats per una malaltia i l’altra, però no el nombre de morts causades per les diferents afeccions i malalties. “Per aquest darrer motiu, l’anàlisi que es pugui fer comparant les causes de mortalitat en els diferents períodes és incomplet i només ho podrà fer, si no ho està fent ja, l’autoritat sanitària amb les dades que disposen, les darreres publicades són del 2017”, ha explicat la consellera general socialdemòcrata.

 

mortalitat
PS

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Primera, que els morts de Catalunya me la porten fluixa i segona que parin de fer homenatges al Dr. Martínez perque te el trist honor de estar al pòdium de morts per habitant del món .

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte