Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Turisme i Territori, Jordi Torres, ha presentat avui el projecte de llei que crea la taxa turística.
El ministre de Turisme i Territori, Jordi Torres, ha presentat avui el projecte de llei que crea la taxa turística.

La taxa turística es començarà a aplicar a partir del primer de juliol


Escrit per: 
M. S. / FOTO: SFGA

La taxa turística es començarà a aplicar a partir del pròxim 1 de juliol, segons preveu el projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics aprovat avui pel consell de ministres, que també ha donat el vistiplau a la modificació de la Llei general de l’allotjament turístic i de la Llei de creació de la societat pública Andorra Turisme.

Així ho ha explicat el titular de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, que ha detallat que el text s’ha treballat de forma molt transversal a nivell del Govern i també amb els representants del sector. Precisament, arran de les converses amb el sector, “s’ha endarrerit l’entrada en vigor” de la taxa fins al juliol vinent, ja que la previsió de l’executiu, que espera recaptar fins a 12 milions d’euros a l’any “si es manté l’evolució turística”, era poder-la començar a aplicar des del mes de maig, segons ha precisat Torres.

El ministre, que ha recordat que l’objectiu fonamental del nou impost és “mantenir i potenciar la destinació turística tant des del punt de vista de la competitivitat i la qualitat com de la sostenibilitat”, ha explicat que la llei crea el Fons per a l’impuls del turisme, que es dotarà amb els ingressos obtinguts per aquesta taxa, i es destinarà a finançar aquells projectes i iniciatives que busquin la promoció turística del país, l’impuls del turisme sostenible, responsable, inclusiu i de qualitat així com la protecció, la preservació, la recuperació i la millora dels recursos turístics. El fons també servirà per al foment, creació i millora dels productes turístics i per al desenvolupament d’infraestructures i serveis relacionats amb el turisme, com serà el futur recinte multifuncional, que Torres ha batejat com a “Andorra Arena”.

La taxa s’aplicarà als turistes majors de 12 anys que pernoctin al país i serà d’una tarifa d’entre 1 i 3 euros per persona i dia en funció de la categoria de l’establiment turístic on s’allotgin. Així, com ha detallat el ministre, els allotjaments de cinc estrelles cobraran 3 euros per persona i dia, els de quatre estrelles o espigues, en el cas dels allotjaments rurals, 2 euros, els mateixos que es demanarà en els habitatges d’ús turístic. Per als establiments de tres i dues estrelles, o espigues, la tarifa serà d’1,5 euros, mentre que per a la resta d’allotjaments no inclosos en cap d’aquestes categories serà d’1 euro.

Al marge dels menors de 12 anys, quedaran exempts del pagament de l’impost les estades de residents andorrans, les que tinguin una durada superior a catorze dies en un mateix allotjament turístic, les promogudes per decisió dels serveis socials del Govern, les que es facin per causa de força major, així com les que es duguin a terme en allotjaments categoritzats com a cases de colònies i albergs, sempre, això sí, que estiguin organitzades o promocionades, totalment o parcialment, per entitats públiques andorranes.

La creació de la nova taxa comportarà que calgui parametritzar el portal tributari per incloure la gestió del nou impost i també una actualització del Registre d’ocupació dels allotjaments turístics (ROAT), uns treballs que tindran un cost d’uns 250.000 euros, segons ha explicat Torres.

D’altra banda, el ministre ha destacat que es preveu també una modificació de la Llei general de l’allotjament turístic, on s’introdueix un nou grup dins de la modalitat de càmpings, el Glàmping, per regular allotjaments amb unes característiques no previstes en la normativa vigent, a la vegada que es deroguen els articles relatius a les bordes de muntanya i als allotjaments atípics, que ja s’inclouen en el nou grup.

Quant a les àrees d’acollida d’autocaravanes, a qui no s’aplicarà la taxa turística, es redueix l’estada màxima en aquest grup, que passarà de les 48 hores actuals a 24, mentre que en el cas dels habitatges d’ús turístic, es crea el servei de consergeria i es regula el termini per presentar qualsevol modificació al registre.

Torres ha avançat que també es modifica la Llei de creació de la societat pública Andorra Turisme SA, d’una banda, per afegir-ne la indicació de seva condició d’“unipersonal”, i, de l’altra, per canviar l’article relatiu a la composició del consell d’administració i dels membres d’aquest designats pel Govern, per tal que, al marge d’un representant dels comuns, es puguin designar tres representants de les associacions més representatives del sector turístic del país.

S’equipara el gravamen sobre el tabac en brut

El Govern harmonitzarà  els tipus de gravamen del tabac en brut per tal que, amb independència que es tracti de fulla o bé de tabac parcialment o totalment esporgat, tots els productes tinguin la mateixa càrrega impositiva.

Així ho preveu el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum que afecta la Llei d’impostos especials, la de control de les mercaderies sensibles i la de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, segons ha explicat el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que ha explicat que es demanarà la tramitació del text per la via d’urgència.

En aquest sentit, el ministre ha recordat que la UE va modificar el reglament relatiu a la nomenclatura i codificació dels productes del tabac per incloure els destinats a ser inhalats sense combustió, que serà d’aplicació a partir de l’any vinent, i que cal adaptar la normativa andorrana.

consell de ministres
taxa turística
aplicar
juliol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte