Diari digital d'Andorra Bondia

La transparència fiscal i el respecte a les institucions, molt presents en el discurs de Sarkozy davant el Consell General


Escrit per: 
Agències / Foto: M. S.

El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, s'ha dirigit davant el ple del Consell General i no ha evitat tractar temes com el de la transparència fiscal, i la compatibilitat d'aquesta qüestió amb la tradició d'un poble.

De fet, el respecte a les tradicions i les institucions andorranes també ha estat un dels punts tractats durant l'al·locució del copríncep. Sarkozy ha felicitat Andorra per la feina feta en matèria de transparència fiscal, amb la signatura de disset convenis d'intercanvi d'informació. El copríncep també ha qualificat de 'crucial' l'acostament d'Andorra a Europa. De la seva banda, el síndic general, Josep Dallerès, ha recordat el moment en què Sarkozy va fer el toc d'atenció a Andorra perquè treballés en la sortida de la llista de paradisos fiscals. En aquest punt, Dallerès ha assenyalat que es va sentir 'irritat' però que alhora es va sentir content perquè l'advertència del copríncep va servir per fer reaccionar Andorra, de manera que es va posar a treballar per sortir de la llista de paradisos fiscals.
El copríncep francès ha aprofitat el seu discurs davant els consellers generals per expressar la voluntat de negociar amb Andorra un conveni per evitar la doble imposició un cop completat el marc legislatiu andorrà que ho ha de permetre. Sarkozy ha dit que Andorra ha entès el missatge i la importància de pertànyer a la comunitat internacional. En aquest sentit, també ha assenyalat que la crisi ha posat al descobert la necessitat d'adoptar un nou model de capitalisme basat en la transparència fiscal i la lluita contra els paradisos fiscals. En aquest punt, Nicolas Sarkozy ha valorat positivament la feina feta per Andorra en matèria legislativa i de convenis d'intercanvi d'informació.
Sarkozy ha dit que la competitivitat fiscal és bona, però que el que no es pot permetre és el frau fiscal i els paradisos fiscals, i per això ha assenyalat que s'ha de treballar per fer compatible la tradició amb el nou marc fiscal internacional.
L'acostament d'Andorra a Europa també ha estat un dels temes que ha tractat Sarkozy durant el seu discurs al Consell General, precisament per ressaltar la importància de tirar aquest procés endavant, conservant els trets identitaris del país.
De la seva banda, el síndic general, Josep Dallerès, no ha defugit el tema de la transparència fiscal que tanta polèmica va generar quan el copríncep va advertir a Andorra de la necessitat de treballar per sortir de la llista de paradisos fiscals. En aquest punt, Dallerès ha reconegut que es va sentir 'irritat' per les paraules de Sarkozy, però alhora se'n va alegrar perquè va suposar el punt de partida perquè Andorra reaccionés. Dallerès ha lamentat que 's'hagués hagut d'arribar a aquest extrem'.
El síndic també ha manifestat que el Consell General, tot i la 'situació de falta de majoria ben definida' ha iniciat un procés després de l'acord de París de l'any passat que 'va en la bona direcció'. En aquest punt, Dallerès ha expressat la voluntat que tots els passos fets per sortir de la llista de paradisos fiscals portin a poder iniciar 'un punt d'encontre equilibrat i just' entre Andorra i la Unió Europea. 
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte