Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, va justificar ahir la presentació de l’esmena a la totalitat.
La consellera general del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, va justificar ahir la presentació de l’esmena a la totalitat.

L’A troba el text d’ocupació “poc coherent” i “massa intervencionista”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

Liberals d’Andorra (L’A) considera que el projecte de llei d’ocupació entrat a tràmit per l’executiu demòcrata és “poc coherent”, “massa intervencionista i burocratitzador” a la vegada que posa de manifest “la manca d’estratègia en matèria laboral del Govern”, motiu pel qual el grup parlamentari ha presentat una esmena a la totalitat del text. Així ho va explicar ahir la consellera general liberal, Judith Pallarés, que va carregar durament contra un text legal que “no clarifica els objectius que busca ni que es pretenen amb la transformació que planteja del departament d’Ocupació”.

En aquest sentit, Pallarés, que va insistir en què “la mateixa llei indica que s’està pendent d’una estratègia”, va expressar els seus dubtes sobre el funcionament que es vol per al departament i perquè “en lloc d’agilitzar res el que es fa és burocratitzar-ho tot encara més”. La parlamentària va recordar que els empresaris “estan obligats a passar per Ocupació” però que hi ha queixes ja que “no estan obtenint la resposta que voldrien del departament”.

“Ocupació de vegades és més un fre que una ajuda”, va assegurar Pallarés, que va posar d’exemple el cas d’un empresari que el 26 de juny va recórrer al departament perquè necessitava contractar una persona i no va rebre una primera proposta fins al 14 d’agost. Per tot plegat, la consellera general liberal considera que és evident “que cal reestructurar el servei” tot i que va insistir que “aquesta no és la llei que dóna resposta a aquesta necessitat”.

Així mateix, Pallarés va incidir també en la contradicció que suposa que, per una banda, el projecte de llei obri la porta a la privatització d’alguns serveis, tot i que “tampoc ho acaba de deixar clar”, i, per l’altra, es plantegi “dotar de més recursos i més personal”.

Pallarés, que es va mostrar “poc confiada” en què la majoria demòcrata accepti l’esmena i retorni el text al Govern motiu pel qual el grup ha presentat també fins a 22 esmenes parcials, va assegurar també que des de Liberals d’Andorra “no s’entén que es pretengui que el mateix departament d’Ocupació impulsi projectes d’emprenedoria”, i que fins i tot “pugui assessorar empreses en recursos humans”, una competència que considera que “no li pertoca”.

En aquesta línia, la parlamentària, que va insistir en el caràcter “excessivament intervencionista” del projecte de llei, va recordar que ja hi ha empreses al país que es dediquen a aquesta tasca i que potser convindria dirigir els esforços en d’altres aspectes. Així, Pallarés va remarcar que cal “més esforç per ajudar” aquelles persones que fa més temps que són a l’atur, i que formarien part del que es coneix com a atur estructural, i que la via de l’autoocupació podria ser una bona eina. Amb tot, i tot i que el projecte de llei “en diu alguna cosa”, per Pallarés “tampoc s’acaba de concretar”.

La consellera liberal, que es va mostrar en contra també del fet que el text traspassi a Ocupació la prestació per desocupació involuntària quan “continuarà essent una ajuda social perquè només es dóna a qui no té recursos”, va incidir també en la part formativa i en la necessitat que els cursos que s’ofereixin als aturats siguin realment adequats als perfils dels llocs de treball que demandin les empreses. Finalment, Pallarés va apostar també per una major vinculació d’Ocupació amb Immigració, citant el model de Canadà, per tal d’agilitzar la contractació de treballadors forans per a perfils no existents al país.

Sense cap constància sobre el subsidi d’atur

La consellera general del grup liberal va deixar clar que a la formació no els consta que hi hagi cap demanda d’Espanya respecte a què Andorra assumeixi el subsidi d’atur dels treballadors espanyols que retornin al seu país d’origen. 

Judith Pallarés, que va recordar que el tema de les prestacions d’atur ja s’ha abordat també en el marc del Consell d’Europa, va insistir en què és una qüestió política, i va deixar clar que si mai el Principat hagués de tenir un subsidi d’atur similar al que puguin tenir els països veïns aquest “hauria de ser contributiu”. En aquest sentit, Pallarés va considerar complicat que es pugui demanar que a part de la cotització a la CASS es pagui també en concepte d’atur si no hi ha una revisió dels salaris.

L’A
troba
text
ocupació
poc coherent
intervencionista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte