Diari digital d'Andorra Bondia
La UE avisa que la transformació de l’economia “és un procés continu”
La UE avisa que la transformació de l’economia “és un procés continu”

La UE avisa que la transformació de l’economia “és un procés continu”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La Unió Europea encara no ha decidit el seu posicionament sobre la proposta andorrana d’establir un període transitori de 20 anys abans que el tabac no s’integri en la unió duanera, i disposar així d’un termini prou ampli per poder diversificar el sector agrícola i transformar el model econòmic per tal de disminuir el pes del tabac en les finances públiques.  
Així ho va confirmar el cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, que lidera la delegació europea que es troba aquests dies de visita al país i que ahir va mantenir una reunió de treball amb la delegació andorrana. Maerten, que va admetre que la qüestió del tabac “‘s’ha de tractar amb precaució” pel pes que té en l’economia andorrana, va advertir però que la transformació de l’economia “és un procés continu”, i es va mostrar convençut que precisament l’acord d’associació permetrà participar d’aquesta transformació”.
En aquesta línia, Maerten, que va lloar els avenços d’Andorra en matèria legislativa per tal d’assolir el cabal comunitari així com els passos per mirar de diversificar l’economia, va incidir en els avantatges que pot comportar pel Principat l’acord d’associació i el fet de disposar d’una legislació homologada i reconeguda, i va apuntar les possibilitats i noves oportunitats que es poden obrir per al sector financer però també per a “les empreses andorranes en àmbits com el de l’agenda digital i la nova economia”.
D’altra banda, i pel que fa a la lliure circulació de persones, i a la voluntat també expressada per Mònaco, San Marino i Andorra de limitar-la d’alguna manera, Maerten va recordar que “l’objectiu de la negociació és la llibertat de la lliure circulació de persones”, tot i que va admetre que des de la Unió Europea “es coneix la situació particular de San Marino, Andorra i Mònaco”. 
A més, en aquest sentit, el cap negociador adjunt de la Unió Europea va recordar les disposicions de l’article 8 del Tractat de Lisboa que parla de la necessitat de tenir en compte les situacions particulars dels petits estats.
Per la seva part, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach,  es va mostrar moderadament optimista després de la reunió i va assegurar que “serà un element que ajudarà perquè la reunió de negociació del mes de desembre pugui ser un èxit”.
Precisament, Ubach va destacar que l’objectiu de la reunió d’ahir “era poder facilitar al màxim d’informació a la delegació de la UE perquè tingui una bona comprensió de la situació andorrana”. En aquest sentit, la titular d’Exteriors, que va insistir en la importància que una delegació de la UE s’hagi desplaçat al país per veure sobre el terreny què és Andorra, va explicar que es va parlar del tabac i de la constitució i funcionament del sector agrícola però també d’altres qüestions relacionades que “han de formar part de la solució del tema del tabac”, com poden ser temes de salut.
Així mateix, Ubach va reiterar la voluntat de l’executiu que “el tema tabac i la lliure circulació de mercaderies es pugui tancar el desembre”, en la reunió negociadora prevista per a principis de desembre a Brussel·les, per tal que “ens puguem dedicar de cara al 2018 a altres aspectes de l’acord com la lliure circulació de serveis, de persones i de capitals, o les polítiques horitzontals, que són aspectes que han de permetre ajudar l’Andorra del futur”.
Abans de la reunió tècnica de les dues delegacions, Maerten va mantenir una trobada amb el cap de Govern, Antoni Martí, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
Durant la seva estada al Principat està previst que la delegació europea visiti també el Consell General, on tindrà l’ocasió de reunir-se amb el síndic general, Vicenç Mateu, i amb els membres de la comissió legislativa de Política Exterior. A més a més, participarà també en diferents trobades amb actors econòmics i socials del país.

ue
a visa
transformació
economia
és un procés continu
Acord Associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte