Diari digital d'Andorra Bondia
La Unió Europea està predisposada a mantenir les franquícies comercials
La Unió Europea està predisposada a mantenir les franquícies comercials

La Unió Europea està predisposada a mantenir les franquícies comercials


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Unió Europea (UE) està predisposada a mantenir en l’acord d’associació el règim preferencial de franquícies per als viatgers que té avui el Principat. Així ho va traslladar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, als representants dels sectors econòmics i socials i els signataris del pacte d’Estat en el marc de la setena reunió que van mantenir.

Al mateix temps, Martí va explicar que Andorra presentarà el pròxim juliol al Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) una proposta detallada per a una solució específica pel que fa al capítol 24 del sistema harmonitzat lligat al tabac. Aquesta encara no està tancada i per definir-la hi ha diferents reunions previstes amb el col·lectiu de pagesos i ramaders. La intenció és que el document es faci seguint els termes que sempre s’han defensat des del Principat. Durant la trobada, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va informar dels resultats de la darrera ronda de negociacions, que va tenir lloc a Brussel·les la setmana passada. Saboya va exposar que un cop finalitzades les diferents rondes de treball amb els diversos sectors, la delegació andorrana ha comunicat als negociadors europeus la predisposició a incorporar en el règim d’unió duanera els capítols de l’1 al 23, amb la perspectiva d’assolir una solució global per al conjunt dels productes agrícoles (recollits als capítols de l’1 al 24), inclòs el tabac. 

Martí, per la seva banda, va afegir que la posició receptiva del SEAE també ha propiciat avenços positius pel que fa al marc institucional. A més va avançar que la pròxima reunió trilateral entre Andorra, Mònaco i San Marino tindrà lloc els propers dies, en el marc de la celebració dels Jocs dels Petits Estats.

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López va destacar que la informació rebuda ahir “són notícies que reforcen la idea general que ha estat a l’origen de la negociació”. Aquesta es basa principalment en la consolidació del que hi havia fins ara, en particular les franquícies comercials, i afegir noves oportunitats per als sectors de l’1 al 23 i noves possibilitats que es concretaran amb la lliure circulació de serveis i capitals. López va destacar que les franquícies comercials són “l’element essencial” de manteniment de l’estructura comercial del país i va defensar que “no hi havia acord possible amb una modificació de les franquícies comercials”.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, es va mostrar optimista amb la marxa de la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Ubach va destacar que ha de permetre diversificar l’economia i obrir-se a un mercat molt més gran. Així mateix, va apostar per avançar cap a la substitució del tabac per altres productes, entre els quals va assenyalar els articles biològics, que avui estan en creixement.

 

acord
associació
unió europea. ue
franquícies
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte