Diari digital d'Andorra Bondia
Eva López, Joan Carles Ramos i Carles Naudi van presentar ahir les modificacions a la Llei qualificada de seguretat pública.
Eva López, Joan Carles Ramos i Carles Naudi van presentar ahir les modificacions a la Llei qualificada de seguretat pública.

La venda i cessió d’alcohol a menors comportarà penes d’arrest o presó


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La venda i la cessió d’alcohol a menors d’edat deixarà de ser  una infracció administrativa i es tipificarà com a delicte, fet que comportarà que al marge d’una sanció econòmica puguin ser castigades també amb penes d’arrest o de presó. 
Així ho preveu la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública que han treballat els tres grups parlamentaris que donen suport a l’executiu, que inclou també canvis en el Codi Penal, i que van presentar ahir els parlamentaris Eva López (Liberals); Joan Carles Ramos (Demòcrates) i Carles Naudi (Ciutadans Compromesos).
D’aquesta manera, segons va detallar Ramos, s’introdueixen dos tipus penals nous. D’una banda la venda d’alcohol a menors d’edat que es considerarà com a delicte menor i podrà comportar penes de presó o d’arrest fins a un any i una multa de 6.000 euros, mentre que  de l’altra, la cessió d’alcohol a menors es considerarà una contravenció penal i es castigarà amb una pena d’arrest que pot anar també fins a l’any i amb una multa de 1.000 euros. 
Pel que fa al consum de drogues, Ramos va destacar que les penes d’arrest o presó actuals es mantindran si bé, i a diferència d’ara, hauran d’anar obligatòriament acompanyades d’una sanció econòmica que serà d’entre 500 i 1.000 euros en el cas del cànnabis i d’entre 1.000 i 2.000 euros en el cas que es consumeixin drogues d’“una toxicitat superior”.
A més a més es preveu també un increment de les sancions econòmiques per conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues, al marge de les conseqüències penals i retirades de carnet que ja puguin comportar, que un cop s’aprovi i entri en vigor la modificació de la llei seran d’entre 600 i 3.000 euros. També se sancionarà amb la mateixa quantitat aquells conductors que refusin fer la prova d’alcoholèmia així com aquells que condueixin de forma temerària. En el cas dels conductors professionals, les sancions aniran dels 3.000 als 6.000 euros.
D’altra banda, i tot i que la llei ja prohibia el consum d’alcohol en llocs públics, López va explicar que se la vol “dotar d’una major claredat” amb la voluntat d’evitar i minimitzar situacions com les viscudes l’estiu passat en diferents festes majors i aturar el botellón i els problemes de convivència associats. En aquest sentit, la parlamentària va precisar que “s’acoten els espais on estarà permès el consum d’alcohol”, com poden ser terrasses d’establiments o als espais expressament habilitats per a festes o actes populars, ja sigui de caràcter comunal o estatal. A més, servir begudes alcohòliques a persones èbries o consumir alcohol fora dels recintes habilitats passarà de ser sancions lleus a greus, amb l’increment de la sanció econòmica que comporta.
Al marge de les situacions viscudes en les diferents festes majors de l’estiu, que segons Naudi “ens han sobtat molt”, els tres consellers generals van justificar la necessitat de modificar la llei davant l’increment del botellón i també perquè s’ha constatat, com es veu en el darrer  “informe de la fiscalia”, un augment dels menors que consumeixen alcohol. En aquest sentit, López va alertar a més que els menors que consumeixen són “cada vegada més menors”, i si abans la policia “havia de mirar si eren menors de 16 o 14 ara ho ha de fer per si són menors de 12, ja que serien inimputables”.
Per aquest motiu, els representants de les tres formacions que donen suport a l’executiu van explicar que més enllà de les mesures coercitives, la proposició de llei vol incidir també en el vessant de prevenció i d’educació per tal, com va remarcar Naudi, que els menors “tinguin clars els efectes adversos del consum de drogues i alcohol”. Així, en el text s’insta el Govern a continuar treballant en el Pla nacional contra la drogodependència.

venda
cessió
alcohol
menors
penes
d'arrest
presó
comportarà
Comentaris: 1

Comentaris

Molt be

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic