Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir al Consell General.
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir al Consell General.

L’A vol que s’expliqui el lliurament de dades de Banco Madrid a Espanya


Escrit per: 
M.S. / Foto: Liberals d'Andorra

El grup parlamentari liberal ha entrat una pregunta de cara a la sessió de control a l’executiu del 8 de novembre vinent per tal que el Govern doni explicacions sobre les circumstàncies en què el 24 de març del 2015 dos informàtics vinculats a Banca Privada d’Andorra, entitat aleshores intervinguda, van lliurar dades de clients de Banco Madrid a dos responsables policials espanyols, lliurament que, segons alguns mitjans digitals del país i també espanyols, va tenir lloc a l’ambaixada d’Espanya i sense cap control judicial.

Així ho va explicar ahir el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va mostrar la “preocupació” de la formació tant per la manca d’explicacions de l’executiu com per unes informacions que, “de ser certes”, constituirien “uns fets molt greus perquè no tot s’hi val per obtenir dades”.

En aquest sentit, Gallardo, que va remarcar que la sobirania d’Andorra “es comença a defensar dins el propi territori fent-se respectar”, va incidir en la vulneració de drets fonamentals que hauria tingut lloc, com per exemple el dret a la intimitat, així com també a la violació d’altres principis, com el de l’ordre públic, el de proporcionalitat, el secret professional i la protecció de dades, entre d’altres. A més, el president del grup liberal, que va insistir en què de ser cert “estaríem davant d’una gran humiliació vers el país” i en retreure a l’executiu “l’absoluta submissió a les voluntats d’altres països”, va apuntar que també s’haurien vulnerat convenis internacionals ja que, amb la legislació que hi havia en aquell moment, si hi hagués hagut una sol·licitud d’intercanvi d’informació, s’hauria pogut recórrer si no estava degudament argumentada.

Per tot plegat, Gallardo, que va incidir en què si el lliurament es va fer a l’interior de l’ambaixada i en absència de cap autoritat policial o judicial andorrana no es pot garantir que a part de les dades de clients de Banco Madrid no se n’haguessin lliurat de clients de BPA, va instar l’executiu, especialment el ministre responsable d’Interior i al cap de Govern, a actuar prop dels mitjans si les informacions no són certes per tal que hi hagi una rectificació o, en cas que sí siguin certes, a donar les explicacions pertinents.

En aquesta línia, el president liberal va avançar que si el Govern “era sabedor” d’aquests fets i del procediment que se seguia, es demanaran “responsabilitats i dimissions” ja que “estaríem parlant d’una negligència inacceptable”. No obstant, i en el cas que l’executiu no tingués coneixement dels fets, Gallardo va confirmar que es demanarien igualment responsabilitats ja que es tractaria d’un cas de “negligència total”.

Espot s’informarà
Per la seva part, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va recordar que aquest lliurament s’hauria d’“haver fet en el marc de l’execució d’una comissió rogatòria internacional i per tant amb l’aval dels batlles andorrans”, va destacar que s’informarà prop dels òrgans judicials per saber si hi va haver o no aquest aval. En el cas que no hi hagués estat, s’adoptaran les mesures que escaiguin, segons va destacar el ministre.

L’A
lliurament
dades
BANCO MADRID
Espanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte