Diari digital d'Andorra Bondia
La xarxa d’empreses inclusives ja compta amb deu societats
La xarxa d’empreses inclusives ja compta amb deu societats

La xarxa d’empreses inclusives ja compta amb deu societats


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La xarxa d’empreses inclusives compta amb tres nous membres: les societats Mensan SL, Pronet SLU i hotel de l’Isard SL, després que els seus representants van signar ahir amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el conveni d’adhesió.  
Aquestes empreses se sumen  a les set que ja en formaven part (Andorra Telecom, Espic, Inuit, Vipsa, Heracles, Avança i Perfumeries Júlia). Així doncs, ja són deu les societats que aplega aquesta iniciativa i, segons va apuntar Espot, “hi ha quatre empreses més pendents de signar el conveni”.
El ministre, que va agrair “el pas endavant” d’aquestes empreses i en va destacar “la diversitat de la tipologia” (riscos laborals, serveis de neteja i restauració), va explicar que a través de la xarxa s’han contractat ja onze persones. Cada empresa n’ha contractat una, excepte una que n’ha contractat dues.
En el cas de les tres societats que van signar ahir el conveni, Espot va detallar que Mensan SL –titular del negoci Mutuand Andorra– ha incorporat una persona per a tasques d’auxiliar administratiu amb un contracte de 20 hores setmanals. Pronet SLU, per la seva banda, també amb un contracte de 20 hores setmanals, integra una persona a la seva plantilla de personal de neteja; i hotel de l’Isard SL ha incorporat un auxiliar cambrer.
El representant de Mensan SL, Aureli Arribas, es va congratular de poder formar part de la xarxa i va recordar que per la seva empresa “l’important és cuidar les persones”. Malgrat això, va lamentar que la incorporació de noves empreses en aquesta xarxa “sigui notícia” perquè considera que la inclusió laboral de les persones amb discapacitat “hauria de ser un fet normal”.
Des de Pronet SLU, David Sánchez va destacar la importància que dona la seva empresa a la “conciliació familiar” i a “vetllar per les necessitats dels treballadors” i, per tant, una iniciativa com aquesta encaixa amb la seva filosofia. Així, “si podem ajudar que gent amb dificultats d’inclusió al món laboral hi pugui accedir, per a nosaltres és un plaer”, va dir.
Finalment, Alexandre Molleví va expressar la satisfacció d’hotel de l’Isard SL per participar en el projecte i va desitjar que “més empreses s’hi adhereixin”.
Espot, que va recordar que la xarxa d’empreses inclusives és un projecte que forma part de les accions estratègiques per a la integració laboral de persones amb discapacitat, va remarcar el fet que les empreses que s’adhereixen a la iniciativa “no només es comprometen a contractar persones amb discapacitat, sinó que garanteixen que ho fan en un entorn obert, inclusiu i amb igualtat de condicions que qualsevol altre treballador”.
Des de l’executiu s’ofereix a les empreses que s’integren a la xarxa un itinerari específic d’orientació laboral per a les persones que necessitin suport, i posa a disposició dues tècniques especialitzades del Servei d’Ocupació per fer el seguiment corresponent. A més, el suport a la inclusió preveu l’acompanyament previ a l’equip en què s’incorpora el treballador i la dedicació d’un preparador laboral el temps necessari, a més del seguiment posterior i continu de la persona en el seu lloc de treball.

 

Una vintena de persones tenen encara un contracte de baix rendiment

Una vintena de persones amb discapacitat tenen encara un contracte de baix rendiment, segons va admetre ahir el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va assegurar que des del ministeri s’està treballant per reconduir aquestes situacions.
I és que, tal com va assenyalar el ministre, després de l’aprovació per part del Consell General de la Llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, aquests tipus de contractes “ja no tenen empara legal”.
Espot va recordar que l’any 2016 eren entre 70 i 80 les persones amb discapacitat que desenvolupaven alguna tasca laboral amb un contracte de baix rendiment, una xifra que s’ha reduït de forma “significativa” el darrer any, i no només per la iniciativa de la xarxa d’empreses inclusives. En aquest sentit, el ministre va incidir que més enllà d’aquest projecte hi ha hagut empreses que han millorat les condicions laborals d’aquests treballadors que disposaven de contractes de baix rendiment.

xarxa
empreses inclusives
deu
societats
Xavier Espot

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte