Diari digital d'Andorra Bondia

La xifra d’intervencions dels bombers disminueix un 2 per cent l’any 2011


Escrit per: 
Redacció


El cos de bombers ha celebrat dijous la festivitat del seu patró, Sant Joan de Déu, al costat de les autoritats polítiques i amb la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. Durant la celebració es va aprofitar per homenatjar cinc membres del cos que han complert 25 anys de servei (Esteve Moreno, Enric García, Rafael Soto i Josep Maria Alonso), així com els bombers jubilats Isidre Pedescoll, Josep Simó, Agustí Insa, Ricard Palau, Carles Sánchez i Francesc Carrasco.

El director del cos, Joan Carles Recasens, va lloar la feina dels seus companys i va recordar que l’any passat es van fer 2.314 intervencions. Va assenyalar que “assumim rols, com els de cap d’àrea o de secció, o en formem part, sense rebre res a canvi i sense tenir la tan desitjada llei de bombers, que ha que quedat encallada un any més”.
Des del ministeri d’Interior, el ministre Marc Vila va posar en relleu l’esperit vocacional dels bombers i els seus valors col·lectius per encoratjar-los que “en un temps d’estalvi i contenció han d’imperar l’austeritat i l’esforç i amb menys s’ha de fer més”.
El ministre també va manifestar el vot de confiança del Govern en la cúpula del cos de bombers que s’ha mantingut de l’antic executiu i va assegurar que “el vot de confiança requereix lleialtat”.
El cap de Govern, Antoni Martí, va mantenir la mateixa línia d’argumentació que el ministre d’Interior i va demanar  als bombers que “en un context d’austeritat i de sacrifici el col·lectiu es pot fer més que mai mereixedor d’aquesta bona valoració social i el Govern espera de vosaltres l’actitud exemplar que sempre heu tingut”.
Sobre la llei de bombers, Vila va afirmar que “s’hi està treballant”. “És un assumpte important d’aquesta legislatura i es farà en paral·lel amb els canvis de la Llei de la funció pública”, va afegir. El ministre d’Interior va matisar que les retallades previstes “no van dirigides a treure recursos, perquè s’ha de mantenir la garantia de qualitat, però sí que s’ha de fer un repartiment millor del temps”.
En aquest sentit, el director del cos de bombers va assegurar que “s’ha de mantenir l’actual horari de guàrdies i de treball perquè va estar ben meditat quan el vam fer” i va recordar que es va presentar una proposta al Govern amb una sèrie d’idees amb què es podria estalviar. En aquest sentit va indicar “cert nombre de serveis que podríem portar nosaltres, sempre que suposés un estalvi per al Govern”.
Recasens també va donar el punt de vista del cos sobre la necessitat de comprar equipaments que són imprescindibles per al treball diari dels bombers, i sobre la lleialtat demanada des de l’executiu va recordar que “fa 29 anys que treballo al cos i tinc aquesta lleialtat”.  

Menys intervencions
Les intervencions fetes pel cos de bombers l’any passat van ser un 2% inferiors a les del 2010, amb 2.314 en total. Aquesta reducció s’ha donat per la disminució de les actuacions per servei d’assistències tècniques, que han davallat un 33%, de 963 el 2010 a 645 l’any passat. Tot i això, les intervencions en incendis, salvaments, sanitaris i pràctiques han augmentat.
En aquest sentit, l’any passat els bombers es van desplaçar a 257 incendis, un 12% més que el 2010, mentre que també van créixer els salvaments, un 18% (379), i també les intervencions sanitàries, que es van incrementat un 19%, amb 896 intervencions. L’augment més important es va registrar en les pràctiques, que van passar de 85 el 2010 a 135, un 59%.
Per parròquies, Andorra la Vella ha estat la que ha comptabilitzat més actuacions, amb 591, seguida d’Encamp, amb 550. En canvi, Canillo, amb 216 intervencions, ha estat la parròquia que menys n’ha tingut.
El parc de bombers d’An­dorra la Vella va ser el que més intervencions va fer durant l’any passat, amb 1.087 en total, la majoria de les quals d’assistència tècnica i sanitària. També destaca el nombre d’actuacions fetes al Pas de la Casa, amb un total de 392, la majoria (280) de caràcter sanitari.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte