Diari digital d'Andorra Bondia
L’abonament es podrà adquirir al mateix bus, a l’estació nacional d’autobusos i a l’app MOU T_B.
L’abonament es podrà adquirir al mateix bus, a l’estació nacional d’autobusos i a l’app MOU T_B.

L’abonament de bus a 30 euros, en vigor a partir de l’1 de setembre


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Govern ha acordat que l’abonament de bus al preu de 30 euros entrarà en vigor l’1 de setembre. Ho ha anunciat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la compareixença posterior al consell de ministres. Aquest abonament serà “per a tots els ciutadans del país i per a trajectes il·limitats”, ha recalcat; i es podrà adquirir a l’Estació Nacional d’Autobusos, als mateixos busos i també a través de l’aplicació mòbil MOU T_B. Segons la ministra, amb aquesta iniciativa s’avança a “pas decidit” cap a la transició energètica, “que ara agafa més sentit que mai”, tenint en compte l’informe de l’ONU que alertava d’efectes irreversibles relacionats amb el canvi climàtic, com ara les onades de calor, els incendis i les inundacions, provocats per l’activitat humana. 

La modificació de les tarifes  suposarà una reducció de més del 57% respecte al preu actual per a la zona 1 i de fins al 81% per a la zona 4, tenint en compte que els preus fins ara eren de 70 euros i 164 euros, respectivament, com ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. A més, també entrarà en funcionament el canvi de criteri en les zones, que a la pràctica suposarà la rebaixa del preu per viatjar fins al Pas de la Casa, que passa de zona 4 a zona 3; i Arinsal i la Cortinada, que passen de la zona 2 a la zona 1. Igualment es redueix el bitllet per anar fins al Pas de la Casa, de 6,35 euros a 4,80; i el d’Arinsal o la Cortinada, de 4,80 a 1,90 euros.

La posada en marxa de l’abonament de bus i de la reducció dels bitllets suposarà una reducció d’ingressos per a les companyies de busos concessionàries del servei que haurà de ser compensada pel Govern, que té per contracte l’obligació de garantir l’equilibri economicofinancer de les empreses.  I és que fins al gener del 2022 no s’aplicarà la taxa verda als hidrocarburs que ha de compensar en part aquesta rebaixa i que de moment es finançarà amb “la taxa ja existent”, ha recordat Calvó. Ara bé, pel que fa a la manera concreta de fer efectiva aquesta compensació, Gallardo  va afirmar que el pagament “es farà el més àgil possible per no generar tensions a les companyies”, tot i que encara “s’ha de trobar el mecanisme per poder-ho fer”. Gallardo també ha ratificat que s’aplicaran a totes les empreses concessionàries del servei de bus nacional els mateixos criteris a l’hora de restablir el seu equilibri econòmic pel dèficit d’ingressos produït per la caiguda d’usuaris a conseqüència de la pandèmia. 

Finalment, el ministre ha presentat el Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers, que regula els drets i les obligacions tant de les empreses com dels usuaris de bus. 

Adjudicats els treballs a Bixessarri per 286.000 €

L’executiu ha aprovat també l’adjudicació dels treballs per a l’estabilització de la calçada de la CG-6, a Bixessarri, que va quedar malmesa per les torrentades, segon ha informat el ministre portaveu, Eric Jover. Costaran 286.000 euros i es realitzaran en 12 setmanes. També s'ha adjudicat la construcció d’un nou enllaç a la CG-1, a Sant Julià de Lòria, a l’altura de la Borda Sabaté. Es denominarà rotonda de la Juberrussa. El pressupost és de tres milions d’euros i està previst que les obres durin 15 mesos. 

Igualment, s'ha donat llum verd a les obres d’eixampla i rectificació de la CG-2, al tram riu de la Vall del Riu-bordes de l’Aldosa de Canillo per un import de 2.800.000 euros i un termini d’11 mesos.

Aprovació de canvis a la llei del saig per alleugerir la Batllia

Així mateix, el consell de ministres ha aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei del saig amb l’objectiu de facilitar l’aplicació de la normativa, millorar certs aspectes de la professió del saig i ampliar les seves competències. Així ho ha explicat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ja ho havia avançat aquesta mateixa setmana. Segons ha argumentat, la intenció és alleugerir la Batllia per agilitzar les execucions. A més, com que s’ha demostrat l’efectivitat de la figura del saig en l’agilització de l’execució de resolucions judicials, Rossell ha assenyalat que s’ha considerat oportú traslladar la competència al saig dels expedients pendents d’executar en seu judicial amb anterioritat al 2016. Així, tots els expedients d’execucions civils i administratives passaran a ser competència del saig, i es contribueix d’aquesta manera a agilitzar les execucions.

Ampliació de la quota de treball amb 370 permisos

El Govern ha donat el vistiplau al Reglament d’ampliació de 370 permisos de la quota general d’autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer, que ja va acordar l'executiu per al període comprès entre el maig i l’octubre del 2021. Així, segons ha detallat Rossell, s’incrementen en 288 els permisos de residència i treball i en 88 els de treball fronterer. Aquesta ampliació es produeix perquè s’està exhaurint el nombre global d’autoritzacions establertes inicialment. Llavors es van fixar 530 autoritzacions, 413 de residència i treball i 117 de treball fronterer, ampliable en un 30%. 

L’abonament
bus
30 euros
vigor
a partir
l’1 de setembre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte