Diari digital d'Andorra Bondia
Landry Riba amb els planells, ahir.
Landry Riba amb els planells, ahir.

L’accés al finançament esdevé una prioritat en la negociació amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Arran de la crisi del coronavirus, Andorra va fer “diferents aproximacions” per poder-se beneficiar dels fons europeus. La resposta de la Unió Europea (UE), però, va ser que no hi ha marc jurídic per a aquestes col·laboracions. Sí que hauria estat possible accedir al Banc Central Europeu (BCE) o als fons de solidaritat amb l’acord d’associació signat,  tal com va remarcar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. És per això que la Covid-19 ha originat un canvi de prioritats en la negociació amb Brussel·les. Aspectes com l’accés a diferents mecanismes de finançament i el reforç de la cooperació entre Andorra i la UE en cas de dificultat sobrevinguda han deixat de ser secundaris i la intenció del Govern és poder-los definir aviat. Riba va destacar que el Principat hauria de tenir accés als mecanismes d’ajuda de la unió mitjançant “les contribucions que fossin necessàries”.

La modulació de les prioritats ha fet endarrerir l’assoliment d’un pacte d’Estat sobre la Unió Europea. La necessitat d’incorporar aquest aspecte a la proposta de pacte ha retardat les converses amb la resta d’interlocutors. Amb tot, l’objectiu del Govern és lliurar un document abans de les vacances d’estiu. Riba també va insistir que l’acord d’associació urgeix ara més que mai tenint en compte que una economia poc diversificada com l’andorrana és un handicap.

Cap retard

Una de les preguntes que qualsevol es pot plantejar és com afectarà la crisi del coronavirus en les negociacions de l’acord d’associació i si es podrà mantenir el calendari que s’havia previst. El secretari d’Estat d’Afers Europeus espera que la nova situació no suposi cap demora. Confia, doncs, poder tenir acordat com a mínim el text i potser fins i tot haver-lo rubricat d’aquí a tres anys (és a dir durant aquesta legislatura). Més complicat veu haver celebrat en aquest termini el referèndum, haver ratificat l’acord per part del Consell General i haver complert tots els procediments per part de la UE.

Així doncs, la crisi sanitària només ha fet perdre –fins ara– una sessió de negociació mentre que els intercanvis tècnics s’han mantingut. “No hi ha hagut cap aturada en cap moment” durant els últims quatre mesos, va dir Riba. De cara al 13 i 15 d’octubre hi ha previstes noves reunions i una altra al desembre. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Europeus va destacar que no s’ha percebut un alentiment en la negociació ni que l’acord sigui la darrera de les prioritats de la UE. També va apuntar que els països veïns han expressat la voluntat que les converses mantinguin el mateix ritme. Amb tot, i per saber amb exactitud quan es podrien concloure les negociacions, Riba va assenyalar que caldrà esperar a finals d’any per comprovar els terminis de les negociacions post-Brexit; si la situació posterior a la Covid-19 no comporta cap altre “ensurt”; i “el ritme” que imposa el nou cap negociador a la part europea.

 

De l’acord duaner a l’acord d’associació: 30 anys de camí cap a la integració a la Unió Europea

Aquest 2020 fa 30 anys de la signatura de l’Acord Comercial amb la Unió Europea, conegut com l’acord duaner. Va ser el punt de partida de la voluntat andorrana d’integrar-se progressivament a les institucions europees i al mercat interior i que hauria de culminar amb l’acord d’associació, tal com va destacar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

Per divulgar la importància que ha tingut i segueix tenint l’acord duaner, el Govern mantindrà exposats uns plafons a l’exterior i a la planta baixa de l’edifici administratiu del Govern. També està prevista la producció d’un documental que inclourà entrevistes a les persones que van tenir un paper destacat en l’assoliment d’aquest acord així com la publicació d’articles en mitjans especialitzats i mitjans generalistes del país. Riba va recordar que l’acord duaner va crear la base sobre la qual s’ha desenvolupat el model de comerç al detall, amb un règim de franquícies “molt avantatjós per a Andorra”, i va suposar l’assoliment del rol d’interlocutor de ple dret a nivell internacional per primer cop (fins aleshores, el Principat havia estat representat per França). De l’acord, Riba en va destacar el sistema de franquícies per a viatgers, que permet a aquests endur-se tres vegades més de mercaderies que de la resta de països tercers. Precisament amb relació a aquest aspecte, el secretari d’Estat va reiterar que en l’acord d’associació ja s’ha acordat que les franquícies es mantindran sense canvis. Però l’acord duaner no abasta tots els sectors econòmics, i d’aquí la necessitat d’un acord d’associació, va remarcar Riba. Així doncs, aquest inclourà els productes agrícoles (amb la transitòria del tabac), farà que els productes fabricats a Andorra tinguin la mateixa regulació tècnica, i permetrà al Principat abordar més aspectes amb la UE a banda dels temes comercials.

 

 

Unió Europea
acord duaner
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina por.....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte