Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de la ministra Judith Pallarés a la comissió legilativa, aquesta tarda.
Un moment de la compareixença de la ministra Judith Pallarés a la comissió legilativa, aquesta tarda.

L’Acord de Joventut, als llimbs


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Consell General

Fa un any que el Consell General va aprovar per unanimitat la Proposta d’Acord de Joventut, que recull fins a 72 propostes encaminades a incloure la perspectiva de joventut en totes les polítiques que promoguin les institucions. Avui la ministra d’Afers Socials, Joventut i Participació, Judith Pallarés, ha comparegut a petició de la Comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports per exposar precisament les polítiques públiques que se n’han derivat i ja sigui per manca de dades, d’informació que havien de facilitar altres ministeris implicats, com el d’Educació, o bé perquè depenen de lleis o reglaments que encara no s’han aprovat o directament perquè encara no s’han iniciat, són poques les que ja han arribat a bon terme. En paraules del conseller de Terceravia, Oliver Alís, hi ha hagut “un compliment pobre de la proposta d’Acord”. 

Segons Pallarés, la majoria de les propostes s’han començat a treballar i al seu parer “només n’hi ha tres que encara no s’han iniciat”. Ara bé, també ha reconegut que “per finalitzar encara queda feina perquè depèn d’obtenir dades més concretes”. Tot i això, ha fet una valoració “positiva” i creu que amb el que queda d’aquest any i principis del que ve “hi haurà un grau d’acompliment molt elevat”.

Precisament, d’algunes de les propostes que es consideren prioritàries, segons han plantejat els consellers del Partit Socialdemòcrata, Roger Padreny i Carles Sánchez, com ara l’estudi específic sobre la participació electoral de la joventut que havia d’estar enllestit el 2021, o bé la diagnosi sobre les necessitats dels joves en relació amb l’habitatge, que hauria d’estar a punt a finals d’aquest any, encara no s’hi ha posat fil a l’agulla. El Govern tampoc ha portat a terme, juntament amb la CASS, l’anàlisi qualitativa i quantitativa sobre l’accés a la cobertura sanitària pública de joves entre 25 i 29 anys. En el document de presentació de l’estat de les accions només les propostes mediambientals sobre la realització d’uns tallers educatius sobre la petjada ecològica, la prohibició dels plàstics i que tots els centres educatius siguin escoles verdes portaven al costat la paraula “realitzat” o “fet”. 

Pallarés ha vinculat algunes de les propostes a les accions del Pla nacional de la Infància i Adolescència que encara no s’ha presentat o al Pla nacional de la Joventut que encara no s’ha començat a elaborar, tot i que s'ha compromès que abans d’acabar el 2022 estaria enllestit. També ha posat molt èmfasi en l’oportunitat que pot significar la nova llei del Fòrum Nacional de la Joventut per poder promoure la participació dels joves. Es considera que la seva inclusió en la Taula nacional de Salut Mental i Addicions ja aporta la perspectiva de la joventut. Una de les actuacions més concretes que s'ha anunciat avui és que la gratuïtat del bus jove serà per un any. 

Abans del 15 de juliol Pallarés tornarà a comparèixer per facilitar dades i aclariments que ahir no va poder donar.  

Acord de Joventut
llimbs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte