Diari digital d'Andorra Bondia

L’acord per les competències acaba amb la dimissió d’Antoni Riberaygua


Escrit per: 
M. S. C.

L’acord entre els cònsols i el Govern sobre la delimitació de les competències i les transferències ha acabat comportant la dimissió del ministre de Presidència, Antoni Riberaygua. El cap de Govern, Antoni Martí, va deixar clar, però, que aquest no és el principal motiu de la seva renúncia, ja que “es pot sumar a altres”, tot i que no va amagar que “li hauria agradat un altre acord institucional”. Martí va informar que Riberaygua va presentar la renúncia per carta el 15 d’abril tot i que la seva voluntat és deixar el càrrec un cop presentada la llei del joc al Consell General. Arribat aquest moment, el cap de Govern va anunciar que “l’acceptaré”, al mateix temps que va agrair la tasca del titular de Presidència i va exposar que li sap greu en tractar-se d’un “gran ministre” i amic personal.
Martí va confirmar la dimissió de Riberaygua en la roda de premsa conjunta amb els cònsols per donar a conèixer el contingut del document aprovat dilluns. En l’acte, però, van ser absents els cònsols de Sant Julià de Lòria, que han mostrat la seva oposició a la congelació de les transferències durant els propers dos anys (argumenten que comportaria dèficits pressupostaris). Tot i així, el portaveu dels mandataris comunals, Josep Mandicó, va assenyalar que “l’acord s’ha adoptat per unanimitat de tots els comuns i el Govern”  excepte en l’apartat de les transferències. “Entenem que aquesta decisió és del tot legítima i la valorem des del més profund respecte atès que la realitat de cada parròquia és diferent”, va indicar. Martí també va destacar que Sant Julià de Lòria ha rubricat el document relatiu a les competències i va mostrar el seu respecte pel posicionament del Comú, al mateix temps que va afegir que “vull pensar que no hi haurà cap recurs”.
El pacte assolit dilluns va ser celebrat per totes les parts. El cap de Govern va acceptar que a l’executiu li hauria agradat “anar més lluny” i aconseguir l’acord presentat per Riberaygua, però va remarcar que el document consensuat “no és buit de contingut. Hi ha temes que no s’havien tocat mai des de feia vint anys”. En aquest sentit va exposar que el Govern creu que la reforma en profunditat presentada encara és una bona proposta però que no es podia tirar pel dret sense el consentiment dels cònsols.
Així, el text recull que en una primera fase es duran a terme modificacions sectorials tot i que no es descarta en un futur modificar la llei de competències sense canviar la Constitució. En aquest sentit, s’ha acordat seguir el treball per clarificar les competències impròpies per fer les reformes necessàries a inicis de la propera legislatura. També s’exposa el compromís de les parts a revisar les transferències durant el proper mandat i, si cal, modificar la llei.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va indicar la voluntat de desplegar al màxim l’acord institucional durant l’any i mig que queda de mandat. Al mateix temps va afirmar que “m’hauria dolgut molt arribar a la fi del mandat sense cap document en què quedés clar cap a on s’ha d’anar”. En el mateix sentit es va mostrar Mandicó, que va afegir que fins a les properes eleccions es pot fer “molta feina”.  

L’acord

L’acord preveu unificar criteris en l’elaboració del cens de població i dotar-se d’infraestructures informàtiques que afavoreixin l’intercanvi d’informació entre institucions, així com permetre que les meses electorals siguin també integrades per ciutadans. A més, els comuns es comprometen a facilitar de forma gratuïta sòl per a projectes d’interès nacional i oferir terrenys per a les infraestructures necessàries per desenvolupar una política energètica estatal, dos punts que Martí considera bàsics i que evidencien la voluntat de sumar en benefici de l’interès nacional.
Per altra banda, l’executiu es mostra disposat a fer una interpretació més àmplia del manteniment de carreteres i treballar conjuntament per delimitar aquesta noció. Quant a les finances públiques, l’acord indica que el Govern es compromet a treballar per facilitar que els comuns puguin fer eventuals emissions de deute públic, eliminar l’obligació de destinar el 80% de les transferències a inversió i considerar l’endeutament de l’Estat la suma del que tenen els comuns i el Govern i fixar un límit per a l’endeutament del Govern.
Altres punts recullen el pacte per desplegar l’administració electrònica, delimitar les funcions en gestió de residus i protecció ambiental, i continuar la col·laboració a través de l’adequació de protocols d’actuació entre els agents de circulació i la policia per garantir la seguretat i aprofundir la col·laboració entre parròquies en aquesta matèria. Finalment, les parts valoren positivament la llei de serveis socials i mostren el compromís per buscar fórmules de col·laboració en el que afecta les competències impròpies.
El document recull també la metodologia de treball, a través de la Taula Nacional de Competències, que permetrà tractar les disfuncions que es constatin. A part, exposa que la reivindicació dels comuns de procedir a l’autotutela en l’execució dels deutes pendents de cobrar es veu resolta amb la tramitació de les lleis del saig i d’embargaments preventius i les modificacions que han d’operar al Codi de l’administració que els permetrà optar pel saig o fer-ho directament a través d’una oficina de recaptació comunal única o una agència tributària nacional.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Una vegada més tots a passar pel tubo!!!! Molt bé St. julia per lo menys hi ha algu a Andorra amb un bon parell de c....ns ;)
Tot una pantomima sense resultats. Una altra reforma fracassada.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte