Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió d’Espot i Jover amb el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel.
La reunió d’Espot i Jover amb el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel.
Espot durant la reunió amb el gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg.
Espot durant la reunió amb el gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg.
Xavier Espot i Xavier Bettel avui a Luxemburg.
Xavier Espot i Xavier Bettel avui a Luxemburg.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb la seva homòloga luxemburguesa, Yuriko Backes.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb la seva homòloga luxemburguesa, Yuriko Backes.

L’acostament a la UE centra bona part de les trobades a Luxemburg


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, han visitat avui oficialment Luxemburg on es van reunir amb el gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg, amb el president i altres membres de la Cambra de Diputats de Luxemburg, i amb els seus homòlegs respectius, el primer ministre Xavier Bettel i la titular de Finances Yuriko Backes, unes trobades molt marcades per l’estat de les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea i l’experiència de les relacions de Luxemburg amb la UE. Durant la visita s'ha signat un memoràndum d’entesa entre Andorra Recerca i Innovació i l’agència d’innovació luxemburguesa, Luxinnovation, així com un acord sobre el reconeixement recíproc i l’intercanvi dels permisos de conduir nacionals entre els dos països.

A primera hora del matí, Espot ha assistit a la seu del Palau Gran Ducal on va ser rebut pel Gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg, amb qui ha abordat els grans reptes compartits com són la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, la transformació digital, així com el procés d’aproximació d’Andorra a Europa. Durant la trobada, el cap de Govern ha traslladat al Gran Duc hereu així com al Gran Duc Enric I de Luxemburg la invitació de visitar el Principat.

Posteriorment, Espot i Jover s'han desplaçat a la Cambra de Diputats del Gran Ducat de Luxemburg per trobar-se amb el seu president, Fernan Etgen, el president de la Comissió d’Afers Exteriors i Europeus, Cooperació, Immigració i Asil, Yves Cruchten, així com amb altres membres de la Comissió i de la Mesa de la Cambra. En la trobada, els diputats han mostrat interès pel sistema institucional d’Andorra, així com per qüestions com la realitat cultural i lingüística, el sistema educatiu, el procés adhesió al Fons Monetari Internacional, i l’estat de la negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Més tard, el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, ha rebut Espot i Jover a la seu del ministeri d’Estat, on han mantingut una trobada bilateral. Durant la reunió han comentat l’estat de les negociacions d’Andorra amb la UE i han compartit l’experiència de les relacions de Luxemburg amb la UE, com a petit Estat. Espot ha traslladat a Bettel la prioritat consistent en aconseguir un bon encaix d’Andorra a Europa per les oportunitats que representa per a les empreses, els treballadors i els joves.

Durant la reunió, Espot i Bettel també han compartit altres aspectes de les relacions entre els dos països, com les prioritats compartides en l’àmbit de la transició digital o de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, o la recent incorporació d'Andorra al Fons Monetari Internacional, en la mateixa circumscripció que Luxemburg.

Els dos mandataris també han aprofundit en la cooperació en l'àmbit de la innovació. En aquest sentit, han celebrat que aprofitant la visita es pugui formalitzar la signatura d'un memoràndum d'entesa entre Andorra Recerca i Innovació i l'agència d'innovació Luxinnovation, que permetrà compartir sinèrgies i experiències. Els mandataris han coincidit en les possibilitats que ofereix per als dos països aquest àmbit de col·laboració.

Finalitzada la trobada, Espot i Bettel han acompanyat a l'ambaixadora d'Andorra a Luxemburg, Esther Rabassa, per trobar-se amb el cap del Departament de Trànsit i Seguretat Viària, Alain Disiviscour, per signar l'acord sobre el reconeixement recíproc i l'intercanvi dels permisos de conduir nacionals entre el Gran Ducat de Luxemburg i el Principat d'Andorra.

En la compareixença posterior davant els mitjans de comunicació, Espot i Bettel, han manifestat la voluntat d’intensificar la cooperació bilateral i de compartir sinèrgies. Ambdós han coincidit en les prioritats que comparteixen Andorra i Luxemburg i també en les similituds per ser petits Estats enclavats entre dos grans països europeus.

Paral·lelament, el ministre de Finances, Eric Jover, s'ha reunit amb la ministra de Finances de Luxemburg, Yuriko Backes, a la seu ministerial. Ambdós han comentat l'estratègia seguida per Andorra en els darrers anys de diversificació de les fonts de finançament per fer més resilients les finances públiques, especialment després dels esforços duts a terme a causa de la crisi sanitària.

En aquest sentit, Jover ha explicat a la ministra luxemburguesa la política de gestió del deute públic, prioritzant les emissions de bons verds, socials i sostenibles, que en les dues ocasions han estat llistades a Luxemburg. Yuriko Backes ha mostrat interès per l'aproximació que ha fet Andorra als organismes financers internacionals com el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa o el Fons Monetari Internacional, on ambdós països comparteixen la mateixa jurisdicció.

Ambdós ministres s’han emplaçat a trobar-se novament en unes setmanes en el marc de la celebració de l’Assemblea General del Fons Monetari Internacional, a Washington.

Durant el matí, Jover també ha mantingut una trobada amb el director de Desenvolupament de Negocis, Luca Mancuso, i el director sènior de Programes, Antony Martini, de LHoFt, el Centre de Negocis Fintech de Luxemburg, una fundació publicoprivada que impulsa la innovació tecnològica per a la indústria de serveis financers amb la missió de connectar la comunitat tecnofinances nacional i internacional.

Cooperació en l’àmbit de la recerca i de la innovació

A primera hora de la tarda, la delegació andorrana, a la qual s'ha incorporat el director d'Andorra Recerca i Innovació, Marc Pons, han visitat l'agència nacional luxemburguesa d'innovació, Luxinnovation, un ens publicoprivat responsable del foment de la innovació, del suport a les empreses i d'atreure la inversió estrangera. Durant la visita, la CEO de Luxinnovation, Sasha Baillie, i el director d'ARI, Marc Pons, han signat un acord d'entesa per formalitzar i impulsar la cooperació en diferents àmbits.

Durant la visita s'han tractat diferents qüestions com són l'intercanvi d'experiències en els programes de suport a empreses emergents i el finançament i la participació en programes europeus de projectes destinats a la innovació i a la recerca.

L'agenda oficial s'ha completat amb la visita de la delegació andorrana a diferents exposicions que s'exhibeixen a la localitat d'Esch, capital europea de la cultura 2022.

Al vespre, el cap de Govern, Xavier Espot, tindrà l'oportunitat de trobar-se amb les ciutadanes i ciutadans andorrans que resideixen a Luxemburg. Demà al matí, abans de cloure el viatge oficial, Jover es reunirà també amb representants de la banca andorrana presents en aquest país.

acostament
ue
centra
bona part
trobades
Luxemburg

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte