Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris del PS Roger Padreny i Carles Sánchez, aquesta tarda al Consell General.
Els parlamentaris del PS Roger Padreny i Carles Sánchez, aquesta tarda al Consell General.

L’ACU i el FNJA tindran representació a la Taula nacional d’habitatge


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

La Taula nacional d’habitatge comptarà finalment amb representació de l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) i del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA) després que la majoria parlamentària que dona suport a l’executiu acceptés transaccionar una esmena en aquest sentit del PS al projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu.

Així ho han explicat els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez, que han destacat que durant el treball del text a la comissió d’Economia es va transaccionar una segona de les onze esmenes que la formació havia presentat al text, en aquest cas relativa a la disposició addicional segona en què s’encomana al Govern planificar una política d’habitatge pública consensuada amb tots els actors.

Padreny i Sánchez, que han insistit en la importància que la política d’habitatge sigui “liderada pels poders públics i amb totes les eines possibles per dur a terme un canvi real i estructural”, han celebrat la “introducció de la planificació” al text, si bé en la transacció no es va acceptar la proposta d’encomanar al Govern un pla pel dret a l’habitatge 2021-2026.

D’altra banda, la formació ha presentat sis reserves d’esmena recollint algun dels aspectes plantejats que es van rebutjar en comissió per tal que es tornin a discutir en la sessió de Consell General d'aquest dijous. Concretament, es tracta de dues reserves d’esmena relatives a les disposicions transitòries que redueixen el percentatge de la cessió obligatòria i gratuïta a favor dels comuns previst a la Llei del sòl i a la que permet l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat.

En aquest sentit, Padreny i Sánchez s'han mostrat contraris a la reducció al 0% del percentatge de cessió per a qui impulsi habitatge de lloguer així com a l’habilitació d’habitatges que no comptin amb els criteris d’habitabilitat actual, ja que això seria com “convidar a no complir les lleis”.

Les altres quatre reserves d’esmena són les relatives a la creació d’un registre de contractes de lloguer i al règim sancionador que porta incorporat. Els consellers generals socialdemòcrates han defensat aquest registre, ja que es tracta d’“una eina necessària, pertinent i urgent que no tenim” i que “permetria obtenir tota una sèrie de dades i poder crear un índex de preus de referència” i desenvolupar així les polítiques d’habitatge necessàries i, sobretot, “ajustades a la realitat”.

L’ACU
FNJA
tindran
representació
Taula nacional d’habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte