Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, i el president del grup mixt, Josep Pintat, ahir al Consell.
El cap de Govern, Antoni Martí, i el president del grup mixt, Josep Pintat, ahir al Consell.

L’adaptació de les transferències al TC tanca la reforma competencial


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Novament gràcies als vots dels parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Josep Pintat i Joan Carles Camp, ara fa un any al grup liberal, i de la consellera general independent, Sílvia Bonet, el Consell General va aprovar ahir la modificació de la Llei qualificada de transferències als comuns per adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional, tancant d’aquesta manera la reforma competencial.
El cap de Govern, Antoni Martí, que va fer un repàs del “tràmit llarg i feixuc” dels textos de competències i transferències dels comuns des de les negociacions a tres bandes –Govern, comuns i Consell General– fins a tot el tràmit parlamentari i el recurs al Constitucional, va agrair la “lleialtat” dels tres consellers que van permetre disposar de la majoria necessària en les dues circumscripcions per tirar en el text endavant.
Martí, que va recordar que la part suspesa pel Constitucional afectava únicament a 4,4 dels 55 milions en què han quedat fixades les transferències als comuns, va destacar que la llei permet assegurar a les corporacions parroquials disposar del finançament necessari a la vegada que estableix un import de transferència assumible per a l’executiu. En aquest sentit, el cap de Govern va recordar que si no s’hagués reformat la llei, les transferències als comuns haurien “crescut de forma exponencial” els propers anys fins arribar a un punt inassumible.
Des del grup liberal, Jordi Gallardo, que va retreure a Martí que deixés entreveure que qui no donava suport al text era deslleial, va recordar que és “gràcies a l’abstenció” dels parlamentaris liberals quan es va aprovar la llei que ara “s’ha pogut corregir un text que, s’ha demostrat, no complia amb la Carta Magna”.
El parlamentari del PS Pere López va incidir en “l’oportunitat perduda” amb la reforma i va lamentar que només s’hagi tingut en compte que hi és favorable una majoria de parròquies tot i que aquestes “no representen ni de lluny la majoria de la població”. En aquesta línia el conseller general socialdemòcrata va demanar-se “què passaria a Espanya si la Rioja, Múrcia o Cantàbria poguessin imposar el finançament a Madrid, Catalunya o al País Valencià”.
Així mateix, López va remarcar que el model triat per DA “és arbitrari” i va interpel·lar Martí sobre quina base de càlcul s’havia utilitzat per establir els percentatges dels diferents conceptes, pregunta que el cap de Govern va evitar contestar.
El conseller general de SDP Víctor Naudi va insistir que la reforma competencial “és mediocre” i que “només tenia l’objectiu de congelar les transferències en els 55 milions”.

DA diu ‘no’ a treballar plegats amb l’oposició per establir una estratègia per al comerç

La majoria demòcrata va dir “no” a la moció presentada pels consellers del PS per tal d’instar l’executiu a crear una comissió per l’elaboració d’una estratègia nacional per al comerç, així com per fer el seguiment del pla estratègic del turisme de compres, rebutjant d’aquesta manera treballar conjuntament amb l’oposició en favor del sector comercial. I és que la proposta pretenia unir en una mateixa taula l’executiu, els agents econòmics i els diferents grups parlamentaris per mirar de buscar solucions a la situació que viu el comerç amb la davallada del volum de compres. La consellera demòcrata Patrícia Riberaygua va ser l’encarregada de defensar el no de la majoria argumentant que ja existia el Consell andorrà per a la competitivitat del comerç, amb la participació de Govern, comuns i representants del sector, per fer el seguiment del pla estratègic, i que els parlamentaris ja tenien la comissió legislativa d’Economia on podien demanar la compareixença del ministre. 
Des del PS, Pere López  va denunciar que les associacions de comerciants “fa temps que no saben res del pla estratègic” i va retreure als demòcrates que “s’omplen de parlar de sentit d’Estat i quan tenen una proposta per fer-ho, per valorar què s’ha fet i què es pot fer, es tanquen en banda”.
El conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi es va mostrar d’acord amb la proposta del PS i en l’aposta per la col·laboració público-privada, i va recordar que la seva formació ja va fer una proposta per incloure dos experts al consell d’administració d’Andorra Turisme, que “només és polític”. Així mateix, Naudi es va mostrar crític amb la política de Turisme ja que “no es tracta de portar més gent sinó que els turistes que vinguin tinguin més poder adquisitiu i comprin més”.
Per la seva part, el parlamentari liberal Ferran Costa, que va recordar que al programa electoral del 2015 “portaven una proposta similar”, va incidir en la necessitat de trobar solucions i una estratègia amb rapidesa pel sector, i va assegurar que l’actual pla estratègic és “insuficient i poc realista”. En aquest sentit, el parlamentari va mostrar una de les pàgines del pla en què es proposen iniciatives com l’edifici The Cloud, el parc d’aigües braves, el casino o l’espai multifuncional per atraure turisme, tots ells “projectes fallits”. 

 

Informe del raonador
La cambra va debatre l’informe anual del Raonador del Ciutadà del 2017 i va coincidir en la necessitat de dotar la institució de més recursos per fer front a les noves competències que li atribueix la llei.

Cambra de Comerç
El ple, amb l’assentiment de tots els grups, va aprovar la modificació de la Llei de creació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, que assegura el finançament de l’entitat i la dota de major transparència i control pressupostari.

Col·laboració
S’aprova la modificació de la Llei de col·laboració entre l’administració general i els comuns, i entre els comuns, que reforça el control sobre l’activitat i també financer de les mancomunitats. El president del grup mixt, Josep Pintat, aprofita el debat del text, inicialment plantejat per corregir una errada, per reclamar que es prioritzin els textos que cal aprovar abans de la fi de la legislatura.

Procediment civil
Els grups, a excepció del conseller de SDP que hi va votar en contra, van aprovar el projecte de llei del Codi de procediment civil que ha de permetre a mig termini agilitzar i descongestionar la justícia.

Renovació a l’AFA
El ple, amb l’únic vot en contra del conseller general de SDP, Víctor Naudi, va donar el vistiplau a la continuïtat de Raúl González com a president del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), antic INAF.

adaptació
transferències
TC
tanca
reforma
competencial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte