Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.

L’adhesió al conveni pel control del tabac fa trontollar-ne la publicitat


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

Després que amb la fi de la legislatura no pogués completar el tràmit legislatiu, el Govern ha tornat a entrar a tràmit parlamentari la proposta d’aprovació de l’adhesió al Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac. Entre les mesures i obligacions que preveu el conveni, destaca la prohibició de qualsevol tipus de publicitat, promoció o patrocini del tabac i l’obligació d’adoptar iniciatives contra el comerç il·lícit, així com en la lluita contra la fabricació il·lícita, la falsificació i el tràfic. 
Encara que en la legislatura passada el llavors ministre portaveu, Jordi Cinca, ja va apuntar a una possible prohibició de la publicitat de tabac, el seu successor, Eric Jover, no va ser tan clar en ser preguntat per la qüestió en la roda de premsa posterior al consell de ministres. “És un dels elements associats al conveni i al desenvolupament dels seus protocols, i ara el que s’ha de veure és com es desenvolupen, a la pràctica, aquests elements al país. Però és evident que té les seves conseqüències”, va exposar. 
En aquest sentit, l’article 13 del conveni exposa que “en un termini de cinc anys posterior a l’entrada en vigor del conveni” el signant haurà d’adoptar les mesures “legislatives, executives, administratives i/o altres mesures apropiades”. En tot moment, però, circumscriu aquesta prohibició global al fet que la Constitució o “principis constitucionals” ho permetin. En cas contrari, estableix restriccions que inclouen uns mínims, entre els quals “prohibir qualsevol forma de publicitat, promoció i patrocini” del tabac. 
Jover també va deixar clar que el fet de portar l’adhesió a aquest conveni al Consell General “demostra la nostra voluntat i el compromís que tenim” per disminuir-ne el consum “independentment dels impactes econòmics que pugui tenir la comercialització del tabac”. Segons Jover, també és una mostra que el Govern és “conseqüent i responsable amb els efectes que té sobre la salut aquest producte”.
El text ha estat ja admès a tràmit per Sindicatura i els grups parlamentaris podran presentar-hi esmenes fins al 27 de novembre vinent. Amb tot, el portaveu de l’executiu no va poder donar una data d’entrada en vigor, i va recordar que posteriorment a l’adhesió s’hauran de desenvolupar diferents protocols, de manera que la implantació es faria per etapes. A diferència d’altres acords, aquest no  admet reserves.

Digitalització
El marc pressupostari per al període 2020-2023 preveu, com és habitual, agafar el 30% dels beneficis de FEDA i el 100% dels d’Andorra Telecom per complementar els números del Govern. Ara bé, a diferència d’altres anys on no s’especificava l’objectiu final dels diners, en aquesta ocasió es detalla que els diners de la companyia de telecomunicacions serviran per accelerar la transformació digital de l’Administració general. Segons Jover, “cal fer un pas endavant en aquesta transformació perquè puguem generar noves oportunitats i respondre de manera més diligent als nostres ciutadans i empresaris”. Amb tot, va deixar clar que aquesta operació “en cap moment posa en risc la capacitat financera” de les parapúbliques.
Per últim, el consell de ministres també va aprovar la incorporació de l’ictus en la llista de patologies amb reemborsament del 100% per part de la CASS.

El Govern aprova ajuts de 8.700 euros pel tancament de l’RN-22

El consell de ministres va aprovar ahir la quarta remesa d’ajuts a empresaris i comerciants del Pas de la Casa per pal·liar els efectes del tancament de l’RN-22 durant el mes d’abril passat. Segons va detallar el ministre portaveu, Eric Jover, s’ha donat el vistiplau a tres peticions més que comporten una suma total de 8.798,34 euros.
Amb aquests diners es pretén subvencionar el 100% de la cotització a la CASS que li correspon a l’empresari i que fa referència, només, als dies que va estar tancada la carretera. Les tres peticions que es van aprovar ahir se sumen a les 68 que ja s’havien autoritzat fins ara en tres remeses diferents aprovades durant els mesos d’agost i octubre i que sumaven un total de 59.517,89 euros.
Jover també va recordar que el 20 de juny passat, quan es va tancar el termini per demanar les ajudes, se n’havien comptabilitzat un total de 102 corresponents a 121 comerços. Igualment, el ministre va detallar que fins ara només s’han liquidat un total de 71 peticions perquè en la resta s’havia detectat alguna mancança. És per aquest motiu que el Govern s’ha posat en contacte amb els demandants per tal que els facilitin les dades que els falten i així poder atorgar-los les ajudes.

Cooperand al premi Hamdan

El ministeri d’Afers Exteriors ha lliurat el dossier de candidatura de l’ONG andorrana Cooperand amb Llatinoamèrica al Premi Hamdan de la UNESCO, que recompensa les millors pràctiques i exemples per millorar l’eficàcia dels docents, particularment en contextos difícils. La candidatura inclou el projecte Educació Digital a Bolíviaque l’ONG desenvolupa al país llatinoamericà i que consisteix a oferir cursos sobre noves tecnologies a infants en situació de vulnerabilitat.

Autoritzacions per a metges

El consell de ministres va aprovar ahir dos decrets d’habilitació especial per exercir la professió titulada de metge o metgessa generalista durant la temporada d’hivern 2019-2020 en centres mèdics d’atenció a les pistes d’esquí del Principat. Amb aquests decrets el Govern vol donar resposta a les necessitats sectorials laborals dels camps de neu. Aquests professionals donen la primera atenció als usuaris que ho necessiten i els preparen per si cal traslladar-los.

L’adhesió
conveni
control
tabac
trontollar-ne
publicitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte