Diari digital d'Andorra Bondia

L’Ajuntament de la Seu presenta un pressupost amb una rebaixa del 17,8%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Aj. Seu d'Urgell

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell debatia ahir a la nit, al tancament d’aquesta edició, l’aprovació del pressupost municipal per a aquest any i del pla econòmic-financer 2012-2015.

En el primer cas, el pressupost puja a 11,6 milions d’euros, xifra que representa una baixada del 17,8% respecte al de l’any passat, que era prorrogat del pressupost 2010, que ascendia a 14,2 milions d’euros.
El pla econòmic, que segons el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, vol ser un full de ruta per “continuar prestant un bon servei sense generar dèficit”, preveu un augment per sobre de l’índex de preus al consum (IPC) de determinades taxes i preus públics, i una contenció important de la despesa, que afectarà, entre altres, el pressupost de la festa major.
Precisament, Fierro i l’alcalde, Albert Batalla, van presentar ahir al matí els principals paràmetres del nou pressupost i del full de ruta financer fins al 2015 en un acte en què van agrair la feina feta durant els últims mesos als tècnics de l’Ajuntament i als grups municipals, i van definir tant el pla com el pressupost com a “realistes, responsables, equilibrats i valents”.
El full de ruta fins al 2015 preveu una baixada del 10% de l’impost de béns immobles (IBI) per compensar l’augment que el Govern central ha decretat obligatòriament, i un augment per sobre de l’IPC d’algunes taxes i preus públics. En aquest sentit, la intenció és prioritzar les persones empadronades a la Seu d’Urgell i fer l’increment en funció de la situació econòmica de cada família.
Tenint en compte que l’Ajuntament ha de fer front a dos pagaments de la sentència del cas Gallinaria, que pugen a més de 600.000 euros, es preveu una contenció important de la despesa, que afectarà els capítols de personal i de béns corrents i serveis, i activitats com la festa major. Pel que fa a inversions, es prioritzarà el manteniment urbà i la recerca de recursos externs.
Quant a l’endeutament, l’objectiu és passar del 110% que es va aconseguir en el tancament de l’exercici 2010 al 75% l’any 2015, amortitzant 1,2 milions d’euros anuals i rebaixant l’endeutament municipal fins als 8 milions.
pressupost
El pressupost municipal ordinari per a aquest any és de 11,6 milions d’euros, que representa una baixada del 17,8% respecte al pressupost de l’any anterior. El pressupost consolidat, és a dir, el que agrupa les societats municipals, com Parc del Segre, Hiuls o l’emissora municipal, més les operacions de capital se situa en 16 milions d’euros.
El tinent d’alcalde d’Hisenda va explicar que els criteris del pressupost són d’“austeritat i equilibri, tal com persegueix el pla econòmic-financer 2012-2015”. La voluntat de mantenir serveis, especialment per a les persones empadronades a la Seu, i de fer petites inversions necessàries són objectius que també preveuen els comptes.
D’aquesta manera, en l’àmbit social es manté un any més la partida vinculada a la borsa anticrisi, amb la voluntat de retocar les bases per adaptar-se a les necessitats d’aquest any i poder donar un cop de mà a les persones i famílies que més ho necessiten.
Pel que fa a inversions, destaquen l’acabament de les obres de la plaça del Camp del Codina, una reforma important a la piscina municipal per evitar-ne el deteriorament, l’ampliació d’una zona d’aparcament a Castellciutat, algunes actuacions en barris i també actuacions del pla de mobilitat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte