Diari digital d'Andorra Bondia
Els pressupostos inclouen quatre milions en millores a les línies de ferrocarril i l’aeroport d’Andorra-la Seu.
Els pressupostos inclouen quatre milions en millores a les línies de ferrocarril i l’aeroport d’Andorra-la Seu.

L’Alt Urgell rebrà 14,1 milions dels pressupostos de la Generalitat


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Facundo Santana

Els pressupostos de la Generalitat destinen 14,1 milions d’euros per fer inversions a l’Alt Urgell que garanteixin projectes com el del futur hospital comarcal (una partida per a la licitació del projecte constructiu, inclosa a la partida global de salut al Pirineu, que és d’1,6 milions), continuar en les millores a l’aeroport i el desenvolupament del polígon industrial Vilansats a Organyà. La comarca s’endú la part del lleó de la partida completa dedicada a l’Alt Pirineu i Aran, que és de 42,3 milions. Desglossats, són 38,7 milions d’euros d’inversió real; 608.350 euros en transferències per a inversions i 3 milions en romanents d’infraestructures de la Generalitat.
La comarca de la Cerdanya rebrà una inversió de 8,6 milions; la del Pallars Sobirà, 7,7 i el Jussà, 6,3. Mentre que 1,4 milions sufragaran millores i projectes a la Vall d’Aran, que compta amb un finançament específic i directe d’acord amb  el que estableix la Llei d’Aran. En l’apartat d’infraestructures ferroviàries i aèries s’inclouen 4 milions en partides per actuacions a la línia Lleida-La Pobla de Segur així com a l’Aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell.
En el cas de les inversions plurianuals 2023-2026, que se situen en 22,8 milions, destaquen les inversions en conservació de carreteres, inversions al polígon industrial Vilansats d’Organyà, per a l’adequació del conjunt de Casa Bringué de Ginestarre, obres de reforma i reposició d’equipaments a l’Hospital del Pallars, i el reforç de ferm i millora de cunetes de la pista forestal d’accés a l’Estany de Sant Maurici.
Pel que fa a la inversió per sectors destaca en primer lloc la inversió més elevada, que correspon a l’àmbit de les carreteres pirinenques, amb 15,2 milions, dels quals 10,7 corresponen a actuacions de conservació-; seguidament, en l’àmbit del turisme, amb 10,4 milions, corresponen inversions a les estacions d’esquí d’Espot, Port Ainé, Boí Taüll i La Molina. 
D’altra banda, les inversions en actuacions de protecció del medi natural se situen en 4,9 milions, amb un creixement de 3,7 milions respecte dels pressupostos del 2022, i hi destaquem l’adequació de Casa Bringué de Ginestarre (Pallars Sobirà) com a alberg de joventut, la rehabilitació de la casa forestal de Boí o la reforma del Refugi d’Estany Llong, al Parc Nacional d’Aigüestortes.

pressupostos
Alt
Urgell
14
1
milions
Generalitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte