Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Camp en la intervenció, ahir.
Francesc Camp en la intervenció, ahir.

L’APF encoratja governs i parlaments a legislar sobre turisme sostenible


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La XXXI Assemblea Regional Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), reunida a Andorra, va adoptar ahir una resolució amb la qual vol encoratjar els governs i parlaments per legislar sobre turisme sostenible. En aquest sentit, el text assenyala la necessitat que els Estats adoptin normes internacionals, com poden ser l’ISO 20611 sobre bones pràctiques relatives al desenvolupament sostenible o l’ISO 21401 sobre els sistemes de gestió responsable pels allotjaments per tal que l’oferta turística no es faci en detriment de la població local. 

A més, els parlamentaris conviden els Estats a implementar polítiques de turisme sostenible en relació a l’agricultura, la mobilitat i la innovació tecnològica per millorar l’experiència dels turistes. La declaració també fa referència a la formació. Per això apel·la els governs a treballar per la creació de programes plurilingües, principalment pels guies turístics, el personal dels allotjaments i els espais d’oci i proposar estades en temporada baixa per millorar el coneixement dels punts turístics. D’altra banda, es destaca que és necessari reglamentar i harmonitzar les legislacions respectives sobre les plataformes en línia. Això hauria d’assegurar, d’una banda, facilitar la informació correcta als turistes potencials i, de l’altra, la confidencialitat de les dades a internet. Finalment, la declaració s’adreça a la societat civil a la qual anima a promoure noves formes de turisme a través de les xarxes socials, els grups d’acció ciutadana o les associacions. 
Tot això va encaminat a estimular el sector turístic al mateix temps que s’implementen polítiques sostenibles, encoratjant les bones pràctiques i reforçant la cooperació per tal de fer créixer l’atracció, la competitivitat del turisme i la visibilitat de la Francofonia. La presidenta de la Secció andorrana a l’APF, Patrícia Riberaygua, va destacar que el text cerca l’equilibri entre el turisme, la població local (que sovint rebutja aquesta activitat pel seu impacte) i el medi ambient. Així, Riberaygua va afirmar que “invitem als Estats a legislar sobre aquestes qüestions, com ha fet Andorra amb els allotjaments turístics com un dels punts importants”. De la seva banda, Jacques Krabal, secretari general parlamentari de l’APF, va exposar que “per la Francofonia, el turisme és un tema essencial” ja que “genera intercanvis entre persones” i “com més turistes hi hagi més es trobarà la gent i menys por tindrà”. Krabal va concloure que el turisme contribueix a promoure el patrimoni natural, el patrimoni lingüístic i el desenvolupament econòmic.

 

Camp accepta que el desenvolupament del turisme de salut va més lent del que s’esperava

El ministre de Turisme, Francesc Camp, va acceptar que el desenvolupament del turisme de salut arran de l’obertura econòmica va “més lent del que s’esperava”. Camp va explicar que el ministeri de Salut treballa per atreure metges de prestigi al país i es va mostrar a l’espera que en un futur aquest sector pugui esdevenir més important.

En la seva intervenció davant de l’Assemblea Regional Europa de l’APF, el ministre també va destacar que el turisme sostenible no es pot assolir si el destí no és de qualitat (ja sigui els allotjaments o la resta d’atractius). A més va apuntar que la massificació turística (una de les amenaces per molts destins europeus) es pot combatre posant a l’abast del visitant una oferta de més alta gamma. Això, però, no és fàcil ja que un augment dels preus implica la possibilitat de perdre competitivitat, va dir. Camp va aprofitar per exposar les accions que es porten a terme a Andorra per assegurar la qualitat com la Llei de l’allotjament turístic i la nova classificació hotelera i la necessitat d’invertir en formació.
El ministre es va referir a la forta competència que tenen els mercats turístics europeus i va declarar que si aquest continent vol mantenir el lideratge en aquest sector caldrà fer un esforç en relació a internet, la desestacionalització i el turisme sostenible. També va assenyalar que Andorra està ben posicionada per donar resposta al nou comportament dels turistes, que consisteix en estades més curtes però fent el màxim nombre d’activitats. Quant a la desestacionalització, va exposar que caldrà fer un esforç en campanyes de comunicació i esdeveniments esportius.

 

 

 

APF
francofonia
turisme sostenible
turisme de salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte