Diari digital d'Andorra Bondia
L’aportació per millorar l’RN-20 es farà en sis anys i arrencarà el 2018
L’aportació per millorar l’RN-20 es farà en sis anys i arrencarà el 2018

L’aportació per millorar l’RN-20 es farà en sis anys i arrencarà el 2018


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / Foto: SFGA

La participació del Principat en el finançament dels treballs de millora de l’RN-20, que tal com es va anunciar serà de 10,5 milions d’euros, es repartirà en sis exercicis i ja començarà l’any vinent amb una primera dotació de mig milió d’euros destinats a habilitar quatre àrees d’estacionament dels vehicles per a la col·locació d’equipaments especials. La resta es faran efectius a raó de dos milions d’euros cada any fins al 2023.
Així s’estipula en l’acord bilateral que el cap de Govern, Antoni Martí, i el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, van signar ahir a l’Hôtel de Matignon i que estableix la col·laboració d’Andorra en el finançament de les inversions que es faran en la millora de l’accés per carretera al Principat pel que fa a la prevenció de riscos naturals, sobretot en la prevenció del risc d’allaus.
L’acord, que fixa un pressupost de 21 milions –que es finançaran de manera paritària entre els dos estats–, dona prioritat a les inversions per a la protecció d’allaus, especialment en l’anomenat corredor d’allaus H2, situat a l’Ospitalet, que, segons va destacar Martí, “penalitza molt Andorra i especialment el Pas de la Casa perquè, a part de provocar el tancament de l’accés a Andorra, provoca també els tancaments del túnel de Pimorent”.
Per això, segons va confirmar el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que va acompanyar Martí, la majoria dels 21 milions que preveu l’acord bilateral es destinaran a la millora d’aquest corredor d’allaus. En aquest sentit, Torres, que va remarcar també el fet que l’acord preveu que les empreses andorranes puguin concórrer a les licitacions dels treballs en igualtat de condicions que qualsevol empresa de la Unió Europea, es va mostrar molt satisfet perquè “des de fa trenta anys no es fa cap obra per millorar la viabilitat hivernal en aquesta zona”.
D’altra banda, Martí, que va assegurar que s’havia informat els grups parlamentaris del contingut d’aquest acord transfronterer i en va remarcar “la importància” perquè potencia l’eix europeu E-9, va recordar que l’acord bilateral s’emmarca en un projecte global de millora de l’RN-20, del qual ahir es va formalitzar la signatura del protocol d’itinerari entre l’Estat francès, el Consell Regional d’Occitània i el Consell Departamental de l’Arieja. A aquesta reforma global, el país veí té previst destinar-hi fins a 136,9 milions d’euros, bona part dels quals aniran destinats a la desviació de Tarascó, tot i que també es preveu altres actuacions com desdoblaments de trams de carretera, eixamples de vies i millores en els trams de revolts.
Martí, que abans de la signatura de l’acord bilateral va mantenir una reunió amb Cazeneuve, va aprofitar, en el seu parlament, per agrair públicament el suport del copríncep François Hollande, que “sempre ha estat al costat d’Andorra en totes les reformes que hem fet”, un suport que trametrà directament a Hollande en una propera visita que farà amb el síndic general, Vicenç Mateu, a l’Elisi.
Així mateix, el cap de Govern va voler defugir qualsevol polèmica respecte a les relacions entre els dos estats i va agrair les paraules sobre aquesta qüestió del primer ministre francès, que, segons va assegurar el cap de Govern, va dir que aquestes relacions “mai havien estat de tanta intensitat, de tanta utilitat i de tanta riquesa”. Les paraules de Cazeneuve van satisfer Martí, que va destacar la importància que Andorra “sigui respectada al nord i al sud”. 

El Govern francès reitera el tancament del consolat i obre la porta a un dispositiu mòbil

El Govern francès es manté en la voluntat de tancar el consolat a Andorra. Segons exposa el ministeri d’Afers Estrangers i Desenvolupament Internacional en una carta de resposta a la candidata dels Republicans a la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger, Laurence Sailliet, l’actuació s’inscriu en una reforma de la xarxa diplomàtica i consular que pretén adaptar-se a les necessitats del segle XXI i afavorir al sanejament de les finances públiques. La missiva indica que la reducció de les missions a la Unió Europea respon als interessos francesos i permet afavorir la presència i fer un millor acompanyament a fora d’Europa i sobretot als països emergents, on les missions diplomàtiques han estat menys desenvolupades. 
El ministeri assegura que les conseqüències de l’actuació per als ciutadans que resideixen al país han estat avaluades i que es posarà en marxa mesures d’acompanyament. En aquest sentit s’indica que es podrà organitzar visites consulars, segons les necessitats detectades. Això permetrà oferir un servei de proximitat per a les persones que no es poden desplaçar a través d’un dispositiu mòbil de recollida de sol·licituds de passaports (i en breu de CNIS). Paral·lelament, el ministeri continua potenciant els tràmits en línia. A més recorda que l’ambaixada seguirà fent tràmits consulars d’urgència i les eleccions. Tot plegat li permetrà concentrar-se en el treball polític, econòmic i cultural, s’indica, i es recorda que això no implicarà una renúncia a les relacions privilegiades que uneixen França i Andorra. 
Davant d’això, Sailliet remarca que la resposta negativa demostra la “ignorància total” del Govern de les dificultats que suposa el tancament i un “gran des­interès” per la comunitat francesa a Andorra. A més lamenta que aquesta no fos consultada i que l’acció no suposarà cap estalvi.

RN-20
Antoni Martí
millora
aportació
finançament
Bernard Cazeneuve
Jordi Torres
H2
corredor d'allaus
carretera
govern francès
consolat
tancament
Ospitalet

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte